In principe lijkt het lopen op een loopband de ‘makkelijke versie’ van hardlopen in de open lucht: er zijn geen stoplichten, geen stoeprandjes, en er is ook nog eens geen tegenwind. Toch zijn ‘loopband-lopen’ en normaal hardlopen twee vakken apart. Sterker nog: hometraining ain’t no walk in the park. Het beschadigen van je lichaam zit zelfs in een klein hoekje. Wij hebben de beste tips verzameld om jou blessurevrij je kilometers te laten maken!
-
Loop niet te dichtbij het paneel
Geeft lopen alsof je ‘bijna van de band afrent’ je de vibe dat je lekker bezig bent? Je lichaam denkt daar toch echt anders over. De keerzijde van de medaille is namelijk dat je je armen extra ver omhooghoudt vanwege het panel, wat op termijn voor nek- en schouderpijn zorgt. Onze tip: loop altijd op het midden van de band.
-
Land niet op je hielen
Je kent vast wel wat horrorverhalen over marathonlopers die na 1x marathon voorgoed knieklachten hebben. Ook met loopbanden kan het op deze manier aflopen wanneer je tijdens het rennen steeds op je hielen landt. De beste oplossing? Land op het middengedeelte van je voet, en rol dan door naar de bal van je voet!
-
Beweeg je armen naar voren en achter – niet van links naar rechts
Bij een goede hometrainer-workout hoort ook een goede beweging van je armen. Zorg ervoor dat ze niet langs je lichaam hangen tijdens het rennen – ga altijd voor de ‘van voor naar achter’ beweging. Hou je armen in een 90 ° hoek en je handen ter hoogte van je heupen voor de gezondste renroutine.
-
Kijk recht vooruit
Veel beginners weten niet precies hoe ze zich moeten houden tijdens het hardlopen en maken daarbij fouten. Staar je bijvoorbeeld tijdens het rennen naar het plafond of ga je volledig op in Netflix’ laatste bingewatch-classic, dan leunt je lichaam automatisch naar achteren en zet je je heupen onder druk. Door recht vooruit te kijken bij het hardlopen voorkom jij dat je het straks op je heupen krijgt.
-
Wees geen antilope
Het zetten van grote stappen wekt de indruk dat je meer meters aflegt, maar gaat ten koste van de effectiviteit van je workout. Door bij iedere stap te springen verlies je namelijk snel extra energie en kun je minder lang doorrennen. Daar komt nog bij dat de kans op een blessure extra groot wordt. Sterker nog, de meest efficiënte routine bestaat uit het doen van maar liefst drie (!) stappen per seconde – je voeten komen dan dus bijna niet van de grond. Wil je toch liever dat zweverige gevoel houden, dan past een crosstrainer daar veel beter bij.