Toes to bar zijn een intensieve beweging uit het gymnastiek waarbij je hangt aan een stang, waarna je vervolgens je benen de lucht in gooit zodat je met je tenen de stang aan tikt. Ook is de oefening uit te voeren op bijvoorbeeld de ringen. Een goede rep tijdens een competitie wordt geteld als de persoon met gestrekte armen hangt en vervolgens de stang aantikt met de tenen tussen de handen in. Om aan de tweede herhaling te beginnen moet je eerst weer je voeten terug halen totdat ze achter de stang komen.

Kijk hieronder nog eens hoe Camille Leblanc-Bazinet het uitlegt:

 

We zullen hier een aantal redenen noemen waarom mensen moeite hebben met de TTB:

Een gebrek aan grip kracht

Een gebrek aan grip is een vaak voorkomend probleem bij krachtsporters, niet alleen bij toes to bar, maar bij meer oefeningen. Hier is, net als je core strength goed voor te trainen. Begin maar eens met oefeningen als hangen aan een optrek stang (dead hangs), deadlifts en farmer walks. Voor meer oefeningen een tips voor een sterkere grip kracht, bekijk dan dit artikel.

Tip: om grip kracht te trainen kan er gebruik worden gemaakt van een speciale grip trainer.

Gebrek aan core strengthman doet een normale plank

Core stength is vaak de basis voor alle bewegingen, niet alleen voor crosfitters, maar in bijna alle sporten wel. De functie van core strength is niet alleen het stabiliseren van je wervelkolom, het zorgt namelijk ook voor het generen van kracht om bewegingen uit te voeren. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar gymnasten, die gebruiken voor elke beweging kracht uit hun core.

Voordat je de oefening uit gaat voeren met een swing (kip) moet je eerst wat core strength opbouwen met basis oefeningen. Dit kan je doen met oefeningen als planks, side planks, deadlifts, knee raises, leg raises, strict toes to bar, l-sits en andere soortgelijke oefeningen.

handen met blaren en eelt door crossfitKapotte handen

Het vasthouden en hangen aan een stang kan erg belastend zijn voor de huid van je handen. Je handen hoeven niet direct open te scheuren maar blaren en eelt zullen al snel ontstaan. Hier kun je op een directe manier al wat aan doen, door de stang niet met je hele handen vast te pakken, maar meer met alleen je vingers.

Om kapotte handen te voorkomen doe je er daarom verstandig aan om fitness handschoenen te dragen.

Het niet uitvoeren van een goede swing (kip)

Concentreer je niet alleen op het hangen en je benen de lucht ingooien, maar let er goed op dat je je schouders, borst, rug en heupen naar voren zwaait tijdens de beweging. Het uitvoeren van de TTB gaat vooral om timing, zorg ervoor dat als je voeten de lucht in gaat, de schouders omhoog gaan. Probeer een goed ritme te krijgen, net als bij de butterfly pull ups aan de pull-up bar.

Nu je dit weet kan je effectief te werk gaan om je TTB te verbeteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *