De sumo deadlift is een variant van de conventional (normale) deadlift die vooral door powerlifters wordt gebruikt. Het is een deadlift met een wijde houding waarbij je de stang tussen je benen vastpakt in plaats van erbuiten.

Het verschil tussen de sumo deadlift en de normale deadlift

Het verschil tussen de sumo deadlift en de normale deadlift is natuurlijk dat je bij een sumo je voeten een stuk verder uit elkaar hebt staan. Dit zorgt ervoor dat, tijdens het tillen, je rug minder naar voren gebogen is (zoals bij een conventional deadlift), maar juist meer rechtop staat (zie de foto hieronder).

Hierdoor is de sumo deadlift ook meer een squat beweging dan dat je echt naar voren leunt zoals bij een gewone deadlift. Met een sumo deadlift zullen de benen dus ook meer aan het werk gaan in plaats van de rug.

sumo deadlift tegenover een normale deadlift

Sumo deadlift high pull

De sumo deadlift high pull is één van de negen fundamentele bewegingen van CrossFit. Dit is een sumo deadlift gecombineerd met een hoge trek beweging en wordt vaak uitgevoerd met een barbell of kettlebell.

Bij de sumo deadlift (zonder de high pull) wordt overigens door powerlifters vaak een extreem wijde houding aangehouden terwijl bij de sumo deadlift high pull vaak de benen net iets breder staan dan bij een normale deadlift.

Bij de high pull moet je erop letten dat je het gewicht eerst met een shrugbeweging omhoog haalt om vervolgens het gewicht omhoog te trekken. Zorg ervoor dat je polsen niet boven je ellebogen komen op de eindpositie. Bekijk hieronder nog eens een demo van de sumo deadlift high pull oefening:

https://www.youtube.com/watch?v=CfyB8jAZTyw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *