Je hebt je eindelijk bij een gym aangesloten en gaat met regelmaat sporten en toch haal je niet de gewenste resultaten. Hoe dan? Waar gaat het verkeerd? Wat vele mensen over het hoofd zien is dat hun fitnes- en gewichtsdoelen slechts haalbaar zijn als zij regelmatig sporten en gezond eten. Dus naast het sporten is het belangrijk dat je de juiste voeding tot je neemt.

Waaraan moet je dieet voldoen?

Voor sporters is het belangrijk dat ze niet alleen voldoende kcal consumeren, maar ook dat ze de juiste verhouding aan voedsel eten. Een dieet waarbij je weinig eiwitten gebruikt wordt dan afgeraden. Deze eiwitten heb je juist nodig om spiermassa te behouden en verder te ontwikkelen. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe sneller je vetten en kcal verbrand. De meeste sporters volgen daarom een voedingsplan dat rijk is aan eiwitten.

Op een dieet waar je juist minder eiwitten verbruikt zal je ook afslanken, maar in dit geval verbrand je geen vet. Je verliest spiermassa en vocht. Zodra je hiermee stopt zal je merken dat je gewicht weer zal toenemen. Op een eiwitdieet is de kans daarop veel kleiner.

Welk dieetschema past bij je?

Dit zal veelal afhangen van het type sport en de intensiteit waarmee je het beoefent. Voor bepaalde takken van sport eet je vaker en veel meer kcal, omdat ze heel veel energie van je eisen. Belangrijk voor jou is om voldoende te eten. Niet omdat je wilt afvallen moet je jezelf gaan beperken. Je hebt juist voldoende goede voeding nodig om te kunnen sporten. Een crashdieet kan je als sporter absoluut niet volhouden. Op zo een dieet consumeer je gewoon te weinig. Je zal snel futloos zijn en van sporten zal er weinig terecht komen. Het is raadzaam om de juiste verhouding aan eiwitten, vetten en koolhydraten na te gaan en je hieraan te houden. Welke verhouding bij je past hangt af van je gekozen sport en je eigen lichaam.

Kies een dieetschema dat je makkelijk kan volhouden en waarmee je aan je energiebehoeftes kan voorzien (bijvoorbeeld een eiwitdieet schema). Probeer je te houden aan 3 hoofdmaaltijden per dag, dus ontbijt, lunch en avondeten. Sla absoluut geen maaltijden over, vooral niet op je sportdagen. Hou je verbranding hoog door om de 2 uren te eten. Je hebt genoeg keuze uit gezonde tu