Of je nu professioneel sporter bent, gewicht moet verliezen of gewoon in conditie wilt blijven, in alle gevallen is fitness erg belangrijk. Om deze redenen vind je tegenwoordig heel wat mensen in de gym. Behalve goede training wordt er ook gelet op het dieet. Maar hoe weet je nu of deze dingen echt werken?
De meest voor de hand liggende manier om na te gaan of je training en dieet werkelijk effect hebben, is door je vetpercentage te meten met een huidplooimeter. Met een vetpercentage meter kom je er namelijk achter of je werkelijk vetmassa verliest of juist niet. Vetpercentage bepalen kan op verschillende manieren, maar de meest accurate is toch met behulp van een huidplooi meter. Dit is het meest professioneel.
Hoe een huidplooi meter precies werkt en welke de beste huidplooimeters van dit moment zijn, lees je hier in deze koopgids.
Beste Huidplooimeter kopen
Naam | Meetbereik | Digitaal | Kleur | Meer informatie |
---|---|---|---|---|
BOZEERA huidplooimeter | 70 millimeter | Ja | Zwart | |
LUBEEZ huidplooimeter | 70 millimeter | Nee | Wit | |
LUBEEZ Huidplooimeter Pro | 80 millimeter | Nee | Wit | |
Body & Fit | 70 millimeter | Nee | Wit | |
VirtuFit Digitale Huidplooimeter | 120 millimeter | Ja | Wit |
Hier verder naar beneden kan je een uitgebreide review per huidplooimeter bekijken. Zo vindt je diverse gewone en digitale huidplooimeters uitgelicht. Lees deze aandachtig door voor je een vetpercentage meter kopen gaat.
BOZEERA Huidplooimeter en Body Mass Tape
Het eerst product in deze top 5 van de beste huidplooimeters komt van welbekend merk Bozeera. Bij dit product gaat het specifiek om een handige combinatie van huidplooimeter en een body mass tape, een soort meetlint voor het lichaam. Wat kan je allemaal met deze equipments?
Zoals dat de bedoeling is, kan je met de huidplooimeter van Bozeera nagaan wat het vetpercentage van jouw lichaam is. Hiervoor heb je de welkbekende huidplooitang met daaraan een maatindeling die tot in millimeters nauwkeurig meet. Het meetbereik gaat van 0 tot 70 milimeter. Om ervoor te zorgen dat je bij het vastpakken van een huidplooi genoeg druk uitoefent, zijn er op de huidplooitang 2 pijltjes getekend. Wanneer deze pijltjes precies in het verlengde van elkaar liggen, wil dat zeggen dat je genoeg druk uitoefent en dus goed bezig bent.
Niet iedereen weet bij de eerste keer om te gaan met de huidplooimeter. Daarom krijg je bij het kopen van deze Bozeera huidplooimeter een handleiding mee, waarin er precies staat aangegeven op welke plekken je de metingen moet doen en hoe je dat doet. Ook is er een instructie video online en in de handleiding staat hoe je daar toegang tot krijgt. Dit Bozeera product werkt met een 4 – puntmeting (je meet dus huidplooien op 4 plekken van het lichaam) en is bestemd voor zowel man als vrouw.
Natuurlijk moet je na het meten ook het vetpercentage kunnen bepalen. Daarvoor heeft Bozeera speciale software ontwikkeld, die je ook gratis mag gebruiken. In de handleiding krijg je instructies voor deze software. Het enige dat je dan nog moet doen, is de gemeten waarden invullen in de software, berekeningen worden dan voor je gedaan. Voor wat extra hulp zijn er ook vetpercentage tabellen, zodat je weet wanneer je bijvoorbeeld een te groot of juist te klein vetpercentage hebt.
De meetlint is een extraatje, waarmee je de omtrekken van je lichaam kan meten. Het is handig om te gebruiken en gemaakt van plastic. Omdat het een zelfspanner heeft en werkt met een slotsysteem (zodat het lintje niet terugschiet tijdens het meten) is deze meetlint erg accuraat in het meten van verschillende lichaamsomtrekken. Gebruik hiervan staat ook uitgelegd in de handleiding.
Voordelen
- Makkelijk te gebruiken
- Inclusief software voor berekeningen
- Voor zowel man als vrouw
Nadelen
- Geen
Meer informatie en bekijk prijs
LUBEEZ Huidplooimeter en Omtrekmeter
De tweede huidplooimeter uit onze top 5 is van het merk OEM, we hebben het over de Lubeez huidplooimeter. Dit product kan je zien als een voordeelpakket, omdat je behalve een huidplooimeter, ook een meetlint erbij krijgt.
Het eerste opvallende aan de Lubeez is dat het relatief goedkoop is. Maar dat betekent niet dat de kwaliteit minder is, je kan nog steeds uitstekende vetpercentage metingen doen met deze huidplooimeter. Zoals normaal zit er een huidplooitang aan de meter, waarmee je een stukje huidplooi op het lichaam moet vastpakken. Bij deze is het belangrijk dat je voldoende druk uitoefent bij het vastknijpen, niet teveel en ook niet te weining. Om je daarmee te helpen, zijn er op de knijptang 2 pijltjes aangebracht. Deze pijltjes gaan pas in elkaars verlengde staan (dus precies naar elkaar toe wijzen) wanneer je de juiste hoeveelheid druk uitoefent. Zo weet je of je goed bezig bent. Metingen gaan van 0 tot 70 milimeter.
De Lubeez laat je vrij om zelf te bepalen hoeveel metingen je wilt doen. Vervolgens kan je de gemeten waarden in een van de vele gratis, online calculators zetten, die dan het vetpercentage voor je berekenen.
Naast de huidplooimeter krijg je een meetlint erbij. Deze wordt ook wel omtrekmeter genoemd, omdat het de omtrek van verschillende lichaamsdelen voor je meet. Het werkt met een zelfspanner (voor voldoende druk) en is redelijk accuraat.
Dus, voor een voordeelpakket waarmee je zowel het vetpercentage als de omvang van je lichaam kan meten, koop je deze Lubeez huidplooi – en omtrekmeter.
Voordelen
- Makkelijk in gebruik
- Goede prijs/kwaliteit
Nadelen
- Geen ondersteunende software
Meer informatie en bekijk prijs
LUBEEZ Huidplooimeter Pro
Het merk OEM komt nog een keertje voor in onze top 5, omdat ze gewoon erg goed zijn! Deze keer gaat het om de Lubeez huidplooimeter pro. In tegenstelling met het ander Lubeez product is dit geen combinatie pakket, je krijgt alleen de huidplooimeter. Dit is handig als je alleen de huidplooimeter nodig hebt en geen extra’s zoals het meetlint.
Het eerste dat je gaat opvallen aan deze Lubeez huidplooimeter pro, is de stevige bouw. Alhoewel van plastic, is deze huidplooimeter nogal stevig, met een goede grip en duale veren. Dankzij deze veren (aangebracht bij de knijptang) gaat meten van de huidplooi dikte erg accuraat en consistent, er is minder kans dat de tang losschiet tijdens het vastknijpen. Wat je verder nog moet weten is, dat deze Lubeez tot op millimeters precies meet en een meetbereik heeft van 80 mm.
Koop je deze Lubeez huidplooimeter pro, dan krijg je ook een handleiding mee, waarin alle informatie over het gebruik duidelijk en uitgebreid staat uitgelegd. De handleiding helpt je ook om de metingen op de juiste manier en op de juiste plekken te doen. Verder worden er instructies gegeven over berekeningen voor bepalen van het vetpercentage.
Voor een eenvoudige, stevige en handig te gebruiken huidplooimeter zonder iets extra erbij, maar wel met de nodige instructies, koop je dus deze Lubeez huidplooimeter pro van het merk OEM.
Voordelen
- Constistente metingen
- Makkelijk te gebruiken
- Goede prijs/kwaliteit verhouding
Nadelen
- Geen
Meer informatie en bekijk prijs
Body en Fit vetpercentagemeter
Ons volgend product komt van het bekende fitnessmerk Body & Fit. Body & Fit heeft natuurlijk meerdere soorten vetpercentage meters, maar hier hebben we het specifiek over de eenvoudige en handmatig te bedienen huidplooimeter.
Net als de andere producten, is ook deze huidplooimeter van Body & Fit heel eenvoudig ontworpen en daardoor makkelijk te gebruiken. Dat is ook precies de bedoeling van Body & Fit, dat deze huidplooimeter overal en door iedereen gebruikt kan worden. Zoals de meeste andere huidplooimeters, heb je ook hier een knijptang, waarmee een stuk huidplooi vastgehouden moet worden. Verder zul je bij de schaalindeling op de tang 2 pijltjes zien. Deze pijltjes zijn er om je te helpen voldoende druk uit te oefenen bij het vast knijpen van een huidplooi. Deze Body en Fit huidplooimeter meet op millimeters precies en heeft een bereik van 0 tot 70 mm.
Natuurlijk kan je als beginner wat moeite hebben om de huidplooimeter de eerste keer op de juiste manier te gebruiken, daarom krijg je een uitgebreide handleiding mee. Na het meten moet je natuurlijk nog wat berekeningen uitvoeren om tot het vetpercentage van je lichaam te komen. Daar wordt je deels mee geholpen door de meetkaarten die bij deze huidplooimeter horen.
Heel moeilijk is het dus niet om je vetpercentage te bepalen en Body & Fit zorgt ervoor dat je het op een voordelige, makkelijke en accurate manier doet met deze Body & Fit vetpercentage meter.
Voordelen
- Handig in gebruik
- Goede prijs/kwaliteit
Nadelen
- Gevoelig
Meer informatie en bekijk prijs
VirtuFit Digitale Huidplooimeter
Deze top 5 sluiten we af met een product van ons eigen, Nederlands fitness merk Virtufit. Het unieke aan dit product is, dat het een digitale huidplooimeter is. In tegenstelling met de andere modellen die allemaal handmatig bediend worden.
Je zult je afvragen wat er nu bijzonder is aan deze Virtufit digitale huidplooimeter. In feite werk je met deze digitale vetpercentage meter op dezelfde manier als bij een handmatige huidplooimeter, omdat je ook hier een soort knijptang hebt. Met de vingers pak je een stuk huid (inclusief onderhuids vet) vast en plaats je de huidplooimeter ongeveer 1 cm onder je vingers. Zodra de meter je huid detecteert, wordt het resultaat, dus de dikte van je huidplooi op het scherm weergegeven.
Het grootste voordeel aan deze digitale huidplooimeter van Virtufit is, dat de kans op fouten bij verkeerd vastpakken van een huidplooi of verkeerd aflezen deels of volledig gecorrigeerd wordt. Zo wordt de standaard foutmarge van 0.2 mm (bij huidplooimetingen) automatisch gecorrigeerd door dit apparaat. Hierdoor is deze huidplooimeter erg accuraat en wordt het vaak gebruikt door medici en sportinstructeurs.
Ben je dus niet zo handig met de handmatige huidplooimeters, maar wil je toch betere resultaten zien bij vetpercentage bepalingen, dan raden we je aan om deze digitale huidplooimeter van Virtufit zeker in huis te halen.
Voordelen
- Handig in gebruik
- Heel accuraat
- Goede prijs/kwaliteit
Nadelen
- Geen
Meer informatie en bekijk prijs
Hoe werkt een huidplooimeter?
Een ieder die zich bezig houdt met fitness, moet ooit gehoord hebben van vetpercentage. In feite is het idee daarachter nieteens zo moeilijk: wanneer je bezig bent met een bepaald trainingsregime en dieet, dan wil je natuurlijk het effect daarvan ook zien. Meestal wordt gezegd dat je daarvoor je gewicht en/of BMI zou moeten meten. Maar goed bekeken, zeggen deze eenheden je weinig, omdat je met gewicht of BMI niet te weten komt of je daadwerkelijk vetmassa hebt verloren. Gewicht en BMI geven je een totaalbeeld, over de lichaamssamenstelling (hoeveel vet, hoeveel spiermassa) weet je niets. In deze gevallen, als je dus wilt weten of je werkelijk vetmassa verliest, is het bepalen van vetpercentage de beste oplossing. Maar hoe werkt een vetmeter nou precies? Wij leggen je er hier alles over uit.
Voordelen van een huidplooimeter gebruiken
- Relatief goedkoper. Huidplooimeters zijn veelgebruikt en hebben weinig onderhoud of extra accessoires nodig. Uitgaven zijn eenmalig en er zijn online heel wat gratis hulpmiddelen voor huidplooimeters te vinden.
- Makkelijk in gebruik. Huidplooimeters hebben wel wat oefening nodig om de metingen accuraat uit te voeren, maar eenmaal onder de knie, zijn ze de meest makkelijkste manier voor vetpercentage metingen.
- Accuraat. Van huidplooimeters is bekend dat ze, mits op de juiste manier gebruikt, een erg accurate indicatie geven van het vetpercentage.
- Overal in gebruik. Omdat ze makkelijk te gebruiken zijn en een relatief goede vetpercentage weergeven, worden huidplooimeters ook door professionals als sportinstructeurs en dietisten gebruikt.
Professioneel vetpercentage meten met een vetpercentage meter
Voor het bepalen van vetpercentage zijn er verschillende manieren bekend. De vetpercentage meter is daar een van en van deze methode wordt gezegd dat het, mits op de juiste manier uitgevoerd, een redelijk accurate vetpercentage bepaling doet. Maar wat gebeurd er precies?
Zoals de naam het al zegt, ga je bij een huidplooimeter, de dikte van je huidplooien meten. Om een goede inschatting te maken van het vetpercentage van je hele lichaam, worden huidplooien op meerdere plekken van het lichaam gemeten. Hiervoor heb je een huidplooi vetmeter nodig. Wat doe je precies met de huidplooi vetmeter? Eerst knijp je met de vingers een stuk huid, inclusief onderhuids vet vast en trekt het omhoog. Met de huidplooimeter meet je dan de dikte van het stukje huidplooi. Een fout die vele mensen hierbij maken, is dat ze te weinig of juist teveel druk uitoefenen bij het vastknijpen van de huidplooi. Wanneer je bijvoorbeeld teveel druk uitoefent, krijg je een kleinere meting met als gevolg dat het resultaat van vetpercentage meting niet correct zal zijn. Om dit te voorkomen hebben de meeste huidplooimeters indicatoren waarmee je gelijk ziet of je genoeg druk uitoefent.
Verschillende soorten huidplooimetingen
De bedoeling is dat je bij huidplooimetingen meerdere metingen doet om een gemiddelde eruit te krijgen en de meting op meerdere plekken van het lichaam uitvoert. Welke plekken dat zijn en hoeveel, is afhankelijk van de soort huidplooimeting. Er zijn namelijk meerdere:
- De 3 – puntsmeting. Bij deze meting meet je huidplooien op 3 plekken: de borst (tussen oksel en tepel), de buik (vertical vanaf de navel) en het bovenbeen (verticaal en in het middel vanaf knie en heup)
- De 4 – puntsmeting. Hier wordt de dikte van een huidplooi op 4 plekken gemeten: buik, bovenbeen, triceps en schouderblad.
- De 7 – puntsmeting. Hier komen er nog wat meer meetpunten bij. In totaal gaat het om huidplooien bij: de borst, de buik, het bovenbeen, tricep, schouderblad, heup en oksel.
- De 9 – puntsmeting. De meeste metingen doe je bij dit type, waar huidplooien gemeten worden bij borst, buik, bovenbeen, bicep, tricep, schouderblad, heup, onderrug en kuit.
Over het algemeen wordt aangeraden om zoveel als mogelijk punten te meten wanneer je de vetpercentage meten huidplooi gaat. Elke persoon heeft namelijk een ander soort vetverdeling en wanneer je minder punten meet, kan het voorkomen dat vetpercetage bepalingen niet accuraat zijn. Hoe meer punten er worden gemeten, hoe accurater. Het nadelige hieraan is echter, dat je bij metingen op meerdere punten, niet op alle plekken kunt komen. Je zou dus hulp van iemand anders moeten vragen. Een 3 of 4 – puntsmeting kan gewoon thuis en zonder hulp gedaan worden.
Bepaling vetpercentage
Natuurlijk moet je ook wat doen met de gemeten waarden. De bedoeling is dat voor een accurater resultaat je alle metingen (per plek dus) tenminste 3 keren uitvoert, om daarna een gemiddelde waarde eruit te halen. Deze gemeten waarden worden dan in een formule gezet om het vetpercentage te berekenen. Je mag de berekeningen natuurlijk zelf doen, maar het kan ook makkelijker door een van de vele online calculators, speciaal voor vetpercentage bepaling, te gebruiken. Daarnaast geven de meeste fabrikanten van huidplooimeters aanvullende handleidingen en software mee, waarmee de berekeningen uitgevoerd kunnen worden. Heel erg moeilijk is het dus niet.
Vetpercentage meten huidplooi meter
Wil je op een redelijk goedkope manier erachter komen of je training en dieet werkelijk werken, je huidplooi meten, of ben je gewoon nieuwsgierig naar je lichaamssamenstelling en zoek je naar een makkelijke manier om daarachter te komen? Gebruik dan een huidplooimeter en kijk in onze handige top 5 voor de beste modellen van het moment.
Wil je liever op een simpele digitale manier je vetpercentage meten? Bekijk dan eens onze review over de beste vetmeter weegschalen