Ben je onlangs afgestudeerd en wil je nu met frisse moed de arbeidsmarkt op om ergens een functie als laborant te vervullen? Dan heb je ongetwijfeld de juiste theoretische capaciteiten en ook de nodige stages gelopen. Echter, de kans is groot dat je weinig ervaring hebt met de arbeidsmarkt an sich. Solliciteren lukt je waarschijnlijk wel relatief gemakkelijk, maar voor een sollicitatiegesprek ben je ongetwijfeld hartstikke zenuwachtig. Een beetje zenuwachtig zijn is niet erg en je zal merken dat dit al snel afneemt wanneer je je goed voorbereid. Met de onderstaande tips lukt je dit zeker.
Doe eerst onderzoek
In deze tijd is het gelukkig makkelijk om als amateurdetective aan de slag te gaan. De meeste bedrijven en organisaties profileren zich namelijk op het wereldwijde web. Ga dus op verschillende plaatsen onderzoek doen door veel te lezen. Daarvoor is het overigens wel relevant om een goede concentratie te hebben en daarvoor kun je onder meer producten bij de CBD winkel kopen. Welnu, begin bij de website van een bedrijf of organisatie en lees alles goed door. Het over ons-verhaal, de medewerkers die er actief zijn, hun missie/visie en ga zo maar voort. Maar dan ben je er nog niet. Vervolgens is het nog belangrijk om de sociale media kanalen te onderzoeken, eventueel recensies te lezen van medewerkers en klanten en ga zo maar voort. Wanneer je goed onderzoek hebt gedaan, dan kun je dit tijdens het sollicitatiegesprek direct laten merken. En dat zullen ze zeker waarderen, want het laat zien dat je betrokken bent en ze niet als inwisselbaar ziet.
Oefenen met een bekende
Wanneer je het bedrijf goed hebt onderzocht, dan is het vervolgens belangrijk om de praktijk in te gaan. Sommige mensen oefenen voor de spiegel, maar vaak is het beter om te oefenen met een bekende. Maak er een zogenaamd rollenspel van. De bekende van jou, bijvoorbeeld een goede vriend, speelt dan de werkgever en stelt vragen die je wellicht kan verwachten tijdens het sollicitatiegesprek. Jij kan vervolgens de juiste antwoorden geven of deze bijslijpen. Uiteraard is een rollenspel nooit te vergelijken met het echte gesprek, maar het kan er wel voor zorgen dat het gesprek een stuk soepeler verloopt en je daardoor de felbegeerde baan binnen sleept.
De puntjes op de i
Dan is het vervolgens belangrijk om nog even aandacht aan de laatste zaken te besteden.
Kies de juiste kleding
Met de juiste kleding krijg je enerzijds meer zelfvertrouwen en je maakt er ook een geweldige indruk mee. Maar wat is dan de juiste kleding? Dat is afhankelijk van het type bedrijf. Is er meer informele of formele sfeer? Waarschijnlijk weet je dit al door het grondige onderzoek dat je vooraf hebt gedaan.
Een openingszin om het ijs te breken
Tijdens het sollicitatiegesprek is het belangrijk om authentiek te zijn, maar het ijs breken met een goede openingszin is geen slecht idee. Verzin dan ook een paar goede zinnen die het ijs breken. Dat draagt zeker bij aan de sfeer.
Succes!