Zwemmen is een sport waarbij je aan je spieren werkt, conditie opbouwt en flink wat calorieën verbrandt. Terwijl jij door het water heen scheert, gaan zelfs jouw rug- en buikspieren hard aan het werk. Bij veel andere sporten is dit niet het geval. Door het water worden jouw gewrichten minder belast. Hierdoor is de kans op blessures klein, waardoor zwemmen voor de meeste mensen een toegankelijke sport is. Met deze 3 doeltreffende zwemoefeningen maximaliseer je jouw trainingsinspanningen. 

Baantjes trekken

Met baantjes trekken warm je jouw spieren op en kun je eindeloos variëren. Baantjes trekken vormt namelijk de basis van het zwemmen. Wissel verschillende tempo’s af en probeer diverse zwemstijlen uit. Van de schoolslag ga je bijvoorbeeld over op een paar baantjes borstcrawl, de vlinderslag of de rugslag. Iedere zwemstijl die je gebruikt spreekt weer andere spieren aan. Door af te wisselen gebruik je dus spieren in je hele lichaam. Om je snelheid te verhogen kun je hand paddles of flippers gebruiken bij het zwemmen. Hiermee verbetert jouw zwemhouding en gebruik je jouw benen beter. Flippers zorgen er ook voor dat je makkelijker blijft drijven en je voor je gevoel boven het wateroppervlakte zweeft.

Versterk je buikspieren

In het zwembad kun je jouw buikspieren goed versterken, zonder dat dit snel aanvoelt als te zwaar. Het water geeft je namelijk het gevoel gewichtloos te zijn. Een uitstekende oefening is de watercrunch. Je plaatst je rug tegen de zijkant van het zwembad en rust met je ellebogen op de zwembadrand. Je benen hou je evenwijdig met het wateroppervlakte. Trek je knieën naar je borst en strek je benen weer uit. Herhaal dit 15 keer in 3 setjes. 

Vervolgens wissel je de watercrunch af met de schuine crunch. Deze lijkt sterk op de eerste oefening, maar in plaats van beide benen naar de borst te trekken, trek je jouw knieën afwisselend op naar rechts en links om je schuine buikspieren te versterken. Herhaal ook deze oefening 15 keer in 3 setjes.

Ten slotte maak je jouw buikspierroutine af met een paar leg lifts. Je laat je ellebogen wederom op de rand van het zwembad lenen en houd je benen naar beneden gestrekt. Je lift je benen tegelijkertijd naar boven voordat je ze weer langzaam naar beneden laat zakken.

Conditie opbouwen door watertrappelen

Watertrappelen kennen we allemaal uit onze jeugd. Wist je dat dit een uitstekende manier is om conditie op te bouwen en je beenspieren te versterken? Start met trappelen met je benen om je hoofd boven water te houden. Je probeert dit zo lang vol te houden als je kunt. Hierdoor gaat je hartslag flink omhoog. Als je jouw hartslag en het aantal verbrandde calorieën wilt tracken valt het aan te raden om een waterdicht sporthorloge te dragen. Kun je niet meer? Hou even de rand van het zwembad vast voordat je nog een paar pogingen waagt. Door jezelf uit te blijven dagen zal je merken dat jouw conditie met sprongen vooruitgaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *