En we gaan weer verder met de reeks over het verbeteren van de mobiliteit door middel van het rollen. Dit keer zullen we een aantal oefeningen voor het onderlichaam toelichten. Vorige week plaatsten we een artikel met vijf oefeningen die je kunt doen met een foam roller voor het onderlichaam. Vandaag zullen we weer een aantal oefeningen toelichten, maar dit keer voor het bovenlichaam!

De mobiliteit van het bovenlichaam is net als het onderlichaam erg belangrijk, met behulp van het foam rollen zal spierweefsel los komen waardoor je bepaalde bewegingen beter uit kunt voeren. Bekijk ons eerder gepubliceerde bericht waar we het uitgebreid hebben over de voordelen van foam rollen.foam-roller-tunturi

Klik hier voor meer informatie over de foam roller of klik op de afbeelding!

Oefening 1: Bovenrug (latissimus dorsi)vrouw rolt haar bovenrug met een foam roller

Ga zijwaarts liggen met de foam roller onder je rug. Leg je hand achter de roller neer waardoor je vervolgens heen en weer kunt rollen. Ben je een beginner dan kun je (zoals op de foto te zien is) je onderste been op de grond houden. Ben je al wat foam rolling gewend kun je je heupen en benen ook omhoog houden zodat de druk wat groter wordt. Rol heen en weer over de gehele rugspier, om de oefening wat uit te breiden kun je ook nog lager door rollen zodat je ook de zijkant van de buikspieren erbij pakt.

Oefening 2: Onderrug en monnikskapspier (trapezius)

Ga liggen met de foam roller onder je rug en houdt je lichaam stabiel. Strek je handen naar achter alsof je een overhead press doet of houdt je handen voor je lichaam zoals op onderstaande foto te zien is. Rol rustig heen en weer over de gehele rug tot aan je nek. Zorg ervoor dat je je buik- en bilspieren gedeeltelijk aanspant zodat je je rug niet extreem hol wordt tijdens het rollen. De oefening kan ook worden uitgevoerd met de benen op een box of stoel.

man gebruikt foam roller om zijn rug los te krijgen man gebruikt foam roller om zijn rug te masseren

Oefening 3: Armen (biceps)

De biceps, een spier die misschien snel overgeslagen wordt als het gaat om rekken of foam rollen. Dit kan echter erg belangrijk zijn voor je front rack positie! Denk hierbij front squats en (power) cleans waarbij je de ellebogen helemaal vooruit moet kunnen steken. Rol de biceps dus ook!man rolt zijn bicep met een foam roller

Leun op één van je benen en ga zijwaarts liggen waardoor je de foam roller onder je biceps kan zetten, rol rustig heen en weer en probeer de diepe punten goed op te zoeken zodat je deze los kunt krijgen.

Oefening 4: Armen (triceps)

De triceps is op meerder manieren te rollen met een foam roller, we zullen er hier twee noemen.man rolt zijn triceps met een foam roller

Manier 1: Ga op je zij liggen waardoor je de triceps onder je foam roller kunt krijgen. Rol vanaf je schouders, tot aan met je onderarmen de triceps op de manier waarop die hier op de foto te zien is.

Manier 2: Ga op je knieën zitten en leun vervolgens naar voren. Leg één hand op de grond naast je en leg van de andere je triceps op de foam roller. Strek je arm naar voren, of leg je hand in je nek en begin met rollen.

Klik hier voor een duidelijke video van het uitvoeren van manier 2.man rolt zijn onderarmen met een foam roller

Oefening 5: Armen (onderarm en pols)

Ja, ook je onderarmen zijn te rollen! Ga op je knieën zitten of lig op je buik met de foam roller onder je onderarmen, rol heen en weer zodat je de gehele onderarmen en ook de polsen rustig aan masseert met de roller.

Maar ik zie geen oefening voor de borstspieren en schouders? Deze zijn toch erg belangrijk? Ja, lees daarom ons eerdere gepubliceerde bericht over het verbeteren van de schoudermobiliteit, In dit bericht worden de borst en schouders behandeld.
foam-roller-tunturi

Klik hier voor meer informatie over de foam roller of klik op de afbeelding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *