De sportscholen zijn gesloten maar je kunt nog steeds naar buiten om lekker te sporten in de frisse buitenlucht. Het is belangrijk dat je jezelf hier goed op kleed en ervoor zorgt dat je spieren goed warm zijn om blessures te voorkomen. Met deze 5 tips sport jij ook in de winter comfortabel buiten.

Kleed je niet te warm

Je wilt het niet te warm krijgen tijdens het buiten sporten, want daar ga je alleen maar harder van zweten wat weer koud opdroogt op je huid. Je gevoelstemperatuur ligt altijd zo’n 10 graden hoger dan de buitentemperatuur. Kleed je dus alsof het 10 graden warmer is dan de daadwerkelijke temperatuur. Als je naar buiten stapt, heb je het fris maar niet warm. Na de warming up merk je dat je het warm genoeg hebt.

Draag laagjes

Een andere tips met betrekking tot je sportkleding, gegeven door Marijke van der Molen van de redactie van het kennisplatform Adviesjagers, is dat het verstandig is om laagjes te dragen. Kies voor kleding dat kan ademen, zodat je zweet verdampt en geen natte vlek vormt op je shirt.

Ga bijvoorbeeld voor een thermoshirt met daarover een trui en een windstopper. Wanneer je hartslag omhoogschiet na de warming up, kun je de windstopper of trui uit trekken. Als je voelt dat je gaat zweten trek je een laagje uit. Krijg je het te fris of is het tijd voor de cooling down? Dan trek je weer een extra laagje aan.

Bedek je hoofd

Je hoofd is het meest gevoelig voor veranderingen in temperatuur en ook verlies je een hoop warmte door je hoofd. Vroeger werd gedacht dat je meer warmte via je hoofd verloor dan via andere lichaamsdelen, maar dit blijkt niet zo te zijn. Je hele lichaam is gevoelig voor temperatuurveranderingen, maar als het goed is heb je de rest van je lichaam bedekt met kleding.

Als het erg koud is buiten bescherm je jouw hoofd met een muts van fleece-stof. Zo hou je ook uitstekende delen lekker warm, zoals je oren. Je handen bescherm je met goede handschoenen en je tenen met goede sokken en schoenen. Je uiteinden van het lichaam worden als eerste koud omdat je lichaam op kou reageert door de bloedvaten te vernauwen.

Warm water drinken

Vriest het buiten? Dan lijkt het misschien niet zo aantrekkelijk om naar buiten te gaan, maar buiten sporten geeft je nu echt een energieboost. Het kost je lichaam energie om water uit je bidon op lichaamstemperatuur te krijgen, waardoor je bij temperaturen onder de 0 liever warm water meeneemt in je bidon.

Blijf bewegen

Stop in de winter niet met bewegen, want dan koel je gigantisch snel af. Als een oefening wat te zwaar is voer je deze uit op een lagere intensiteit. Ben je aan het hardlopen en moet je wachten tot het stoplicht op groen springt? Blijf lekker joggen op je plek of kies voor dynamische stretches terwijl je wacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *