il fiore maastricht

Spataderen zijn kronkelende en verwijde aderen in het been. Ze zitten vaak net onder de huid en zijn daardoor goed te zien. Soms zijn het kleine dunne vaatjes die een beetje op een spinnenwebje lijken maar ze kunnen ook groot, dik en zelfs iets opgezet zijn.

In de aderen in het been zitten klepjes die er voor zorgen dat het bloed niet terugstroomt wanneer het naar het hart wordt gepompt. In sommige gevallen functioneren deze klepjes niet meer naar behoren. Het bloed stroomt dan niet zoals het moet en zo ontstaan er spataderen.

Spataderen lijken onschuldig maar wanneer ze niet tijdig worden behandeld, kunnen ze voor grotere problemen zorgen. Er kan namelijk een domino-effect ontstaan. Door de spatader verslechtert de bloedsomloop waardoor vocht zich kan ophopen. Dit oedeem kan er vervolgens voor zorgen dat er een ontstekingsreactie plaatsvindt en er donkere verkleuringen ontstaan. Uiteindelijk zullen er wonden ontstaan door stoten en dergelijke, welke niet goed genezen en een beenzweer tot gevolg hebben.

Spataderen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen wordt er gezegd. Helaas zijn spataderen genetisch bepaald en dus helaas niet geheel te voorkomen. Gelukkig zijn er wel maatregelen die genomen kunnen worden om de kans op spataderen zoveel mogelijk te beperken.

1) Niet te lang zitten of staan

Zorg dat je voldoende beweegt en een goede balans vindt tussen zitten, staan en bewegen. Bij langdurig staan of zitten zal de zwaartekracht gaan opspelen en is het zwaarder om het bloed goed rond te kunnen pompen. Dit geeft een fikse druk op de kleppen en daardoor een grotere kans op de ontwikkeling van spataderen. Bovendien is regelmatig bewegen altijd gezonder.

2) Zorg voor een gezond gewicht

Overgewicht geeft een verhoogde kans op de ontwikkeling van spataderen. Ook hierbij geldt dat er een grotere druk op de kleppen komt te staan. Door het overgewicht kost het meer moeite om het bloed goed rond te pompen. Probeer bij overgewicht af te vallen en zorg voor een gezonde leefstijl met bijbehorend gezond gewicht.

3) Benen omhoog

Bewegen is gezond en komt het voorkomen van spataderen altijd ten goede. Wel blijft het feit dat de zwaartekracht er voor zorgt dat het bloed graag naar het laagste punt stroomt en daar het liefst wil blijven. Na veel beweging zal het lichaam dan ook wel wat meer haar best moeten doen om al het bloed weer goed rond te pompen. Door in de avond en/of nacht de benen wat hoger te leggen help je je lichaam een handje. Een massage daarbij kan ook geen kwaad.

4) Comfortabele kleding en schoenen

Te strakke kleding of schoenen kunnen de kans op spataderen ook enigszins verhogen. Knellen is niet goed voor de bloedvaten en bemoeilijkt de bloedsomloop. Ook hoge hakken kunnen de kans op spataderen verhogen. Moet je die sexy strakke broek of die geweldige killer heels nu in de kast laten? Zeker niet. Draag het alleen met mate en hooguit twee maal per week. Na het dragen kan het ook helpen om de benen omhoog te leggen en te genieten van een lekkere massage.

5) Elastische kousen

Draag bij lang staan, lang zitten of veel bewegen elastische kousen, compressiekousen of steunkousen. Dit helpt om de aderen wat samen te drukken en daarmee te helpen om het bloed weer terug naar boven te pompen. En geen zorgen want tegenwoordige zijn er hele mooie en moderne kousen te vinden en hoef je echt niet met dikke huidskleurige dingen om je benen te lopen.

Spataderen verwijderen

Heb je toch last van spataderen? Geen probleem wanneer je dit tijdig laat behandelen. Tegenwoordig zijn spataderen heel goed te verwijderen. Ga hiervoor wel altijd naar een goede kliniek en een medisch specialist met ruime ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *