Liften wordt vaak als een mannelijk iets gezien. Gelukkig zijn er ook veel vrouwen die het tegendeel bewijzen! In dit artikel zullen we tips geven voor vrouwen die nieuw zijn in het ”liften”.

1.      Er is geen one-size-fits-all

Het programma werkt niet voor iedereen even goed. Iedereen heeft zijn eigen zwaktepunten. Er bestaat ook geen ‘’perfect form’’. Iedereen heeft een ander lichaam en zal dus een oefening anders uitvoeren. Er zijn meerdere manieren om iets uit te voeren, het beste is om er achter te komen wat voor manier voor jouw het beste werkt.

Natuurlijk zijn er wel verkeerde manieren om een bepaalde lift of oefening uit te voeren waardoor je je lichaam alleen maar in gevaar brengt. Denk bijvoorbeeld aan een deadlift, iedereen heeft zijn eigen manier voor het correct uitvoeren van een deadlift. Omdat iemand het anders doet betekend dit niet direct dat hij het ‘’fout’’ doet.

Het is de kunst om achter je eigen ‘’perfect form’’ te komen. Doe wat het beste voor jouw lichaam werkt!

2.      Stop jezelf te vergelijken met andere

Dit is niet alleen voor vrouwelijke lifters bedoeld, maar voor atleten in het algemeen. Maak je niet druk om alsmaar beter te zijn dan je trainingsmaatje of andere mensen uit de gym. Hiermee wil ik niet zeggen dat je er niet naar moet streven om beter te worden, maar om alsmaar beter te willen zijn dan een ander brengt al snel risico’s met zich mee. Zorg ervoor dat je altijd op je eigen niveau blijft trainen en dat je jezelf verbeterd!

Competitie is zeker goed om jezelf te testen. Doe dit dus vooral! Maar als je jezelf alleen maar gaat vergelijken met andere kan dit soms enorm tegenvallen!

Niet iedereen kan Camille Leblanc-Bazinet zijn.camille leblanc doet een squat clean

3.      Doe niet te veel, te snel

Fanatieke beginnende lifters willen als snel hoge PR’s halen, snelle tijden halen bij bepaalde WOD’s en alleen maar trainen. Je moet hierbij wel in je achterhoofd hebben dat dit niet binnen een korte periode zal gebeuren, alles vereist tijd en ervaring. Riskeer je lichaam dus niet onnodig omdat je denkt dat je een bepaald gewicht wel kan tillen maar er eigenlijk nog niet klaar voor bent.

Daag jezelf uit bij het liften maar let er wel op dat niet alles ‘’overnight’’ kan gebeuren!

4.      De hoge PR’s zullen afnemen

In je eerste twee jaren van trainen zal je waarschijnlijk erg makkelijk je PR’s verbeteren. Dit zal zeker goed voelen maar dit zal uiteindelijk steeds afnemen. De PR’s zullen niet meer met tientallen verbeteren maar eerder met een paar kg. In verloop van tijd zal je meer inspanning nodig hebben om je PR’s nog te verbeteren.

5.      Blijf plezier houden en zoek competitie op

Blijf vooral plezier hebben in de sport. Blijf jezelf uitdagen, probeer sterker, sneller en beter te worden op je eigen niveau. Laat je niet naar beneden halen door andermans resultaten maar laat je motiveren. Veel mensen zullen het niet snappen waarom je zoveel tijd in het trainen stopt. Probeer hier goed mee om te gaan om het beste uit jezelf te halen!

Keep having fun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *