We horen het steeds vaker in de fitness en bodybuildingswereld. Het 5×5 stronglift schema. Er zijn vele schema’s te bedenken en de meesten gebruiken een 3day splitschema, 4day splitschema, Upperbody/lowerbody schema, Fullbody en HIT-schema. Uiteraard zijn er nog tal van andere schema’s die veel gebruikt worden. Vandaag bespreken we het 5×5 stronglift schema.

Wat houdt het 5×5 stronglift schema in?

In principe is het een zeer simpel te volgen schema. Volgens velen is het zeer effectief om hiermee kracht aan massa te winnen. Je maakt, zoals de naam al zegt, 5 setjes van 5 herhalingen. Je pakt per dag 3 verschillende compound oefeningen. In totaal doe je 5 verschillende oefeningen. Dit zijn benchpress, military press, squats, deadlifts en BOR(bent over row). Deze verdeel je dus over 2 schema’s. Schema A is bijvoorbeeld benchpress, military press en squats. Schema B is dan squats, deadlifts en BOR. De oefening waar je de nadruk op wilt leggen kun je dan 2x doen. In dit voorbeeld is dat squats.

Als je het schema download raden ze je aan alles op 50 kilo te beginnen en per week met 2.5 kilo te verhogen. Train je al wat langer dan kan dit betekenen dat je van 120 kilo deadliften terug naar 50 kilo deadliften gaat. Deze enorme stap terug kan de-training veroorzaken en hiermee zou je je tijd verdoen. Train je dus al wat langer stap dan iets terug naar 70%-80% van je huidige maximum. De kracht van het schema zit hem in de constante verhoging. Ga dus niet de ene week met 2.5 verhogen en de andere week met 7.5. Zit je met een oefening aan je max en kun je hierdoor niet meer verder het gewicht opvoeren? Drop dan terug naar 70%-80% en ga van daaruit weer verder.

Op die manier kun je effectief blijven groeien. In combinatie met een goed voedingsschema kun je hier zeker goede resultaten mee behalen. Het 5×5 stronglift schema is een schema dat al jaren lang door veel strongmentrainers wordt gebruikt, juist omdat grote progressies heeft op massa en kracht. Toch is het iets van de laatste tijd dat dit schema weer zo populair is geworden onder de huidige generatie bodybuilders. Meer informatie hierover vind je op www.stronglift.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *