Veel mensen zien cardio als de geschikte manier om snel kilo’s kwijt te raken. En natuurlijk, als je met cardio een tekort aan je dagelijkse behoefte calorieën creëert dan raak je die kilo’s vanzelf kwijt. Toch is het niet de meest ideale manier van afvallen. Van een uur lang hardlopen val je niet per definitie meer dan met een half uur low intensity cardio gecombineerd met krachttraining of een goed dieet. Een combinatie van krachttraining, low intensity cardio en een goed uitgebalanceerd dieet werkt natuurlijk het best. Maar waarom val je af door krachttraining?

Waarom verbrand je vet door krachttraining?

Door krachttraining worden je spieren geprikkeld. Je spieren worden groter en daardoor beter zichtbaar. Hoe lager je vetpercentage hoe beter je spieren uitkomen. Je zou denken, dat je dan alsnog cardio en krachttraining moet doen om aan een laag vetpercentage te komen. Dat is zeker waar. Met krachttraining verbrand je uiteraard calorieën door de inspanning die je levert. Toch is er meer dan dat. Door de krachttraining maakt je lichaam stoffen aan, zogenaamde groeihormonen. Hierdoor groeien je spieren en wordt je ruststofwisseling verlengd. Dat is precies waar we heen willen. Je ruststofwisseling is de energie die je lichaam verbruikt als je niets doet. Denk hierbij aan slapen, zitten of gewoon liggen. Je ruststofwisseling is standaard al ongeveer 60% van de energie die je dagelijks gebruikt. Dit wordt bepaald door de hoeveelheid spiermassa in je lichaam.

Kortom hoe meer krachttraining je doet, hoe hoger je ruststofwisseling en des te meer vet je verbrand in je slaap of in je rustperiodes. De ruststofwisseling kan met wel 15 uur per dag verlengd worden. Train je om de dag? Dan zou je bijna gehele dagen je ruststofwisseling met 60% verhogen. Je verbrandt tot 15 uur langer en 60% meer vet door krachttraining. Een behoorlijke winst dus.

Wetende dat de helft van je dagelijkse stofwisseling je ruststofwisseling is, kun je rustig zeggen dat krachttraining in combinatie met low intensity cardio effectiever is dan enkel uren lange cardio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *