Wie naar supplementen gaat kijken, komt al gauw tegen het supplement creatine. Maar wat is creatine precies? Dat ga ik vandaag kort behandelen.

Creatine wordt aangemaakt in de lever uit de aminozuren arginine, methionine en glycine. Het kan ook worden opgenomen uit voeding, gezien creatine in kleine hoeveelheden voorkomt in vlees en vis.

Wat is de functie van creatine?

Er zijn 3 energie systemen:
 Fosfaat systeem / ATP-CP systeem
 Melkzuursysteem / Anaerobe systeem
 Aerobe systeem

Bij het fosfaat systeem is creatine betrokken. Dit systeem is de snelste en gemakkelijkste manier om ATP aan te maken en dit gebeurt zonder zuurstof. Creatinefosfaat (het CP gedeelte) zorgt ervoor dat ATP weer aangemaakt kan worden.

Het fosfaat systeem / ATP-CP systeem is het meest actief tijdens intensieve en explosieve inspanningen, zoals bij powerlifting, 100 meter sprint en dergelijke sporten of inspanningen.

Via dit systeem kan echter maar 10 tot 15 seconden energie geleverd worden, waarna uitputting optreed.

Door een creatine supplement te nemen, kan je dit wat langer uitstellen. Met als gevolg dat je zulke activiteiten wat langer en sterker kunt volhouden.

Het kan zijn dat je geen of weinig effect merkt van creatine. Dit komt voor in 20-30% van de mensen. Reden hiervoor is doordat hun creatine die in spieren zit opgeslagen, al vol zit. Denk bijvoorbeeld aan mensen die bijna elke dag vlees eten.
Vegetariërs en veganisten kunnen sowieso baad hebben met creatine, gezien dit minder of nauwelijks wordt aangevuld door hun voeding.

De effecten van creatine

 Meer kracht
• Toename in vetvrije massa
 Verbeterde prestaties in korte, explosieve inspanningen
Meer energie in het dagelijkse leven

Overtollige creatine wordt uit geplast en is niet schadelijk voor je lichaam.
Creatine houdt vocht vast, met als gevolg dat je aan komt in gewicht. Dit is dus echter alleen maar extra vocht (en op langer termijn win je ook
extra spiermassa).

Ik hoop dat jullie wat wijzer zijn geworden over creatine! Als jullie nog vragen hebben, hoor ik dit graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *