Plyometrische oefeningen zorgen voor meer kracht en explosiviteit. Deze manier van trainen staat voor een trainingsmethode waarbij het doel is om in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk kracht te gebruiken, wat ook wel explosiviteit wordt genoemd. Omdat het explosieve bewegingen zijn waarbij vaak een sprongkracht gebruikt wordt, wordt het ook jump training genoemd. Dit kan bijvoorbeeld met jumping ropes of plyo boxen worden uitgevoerd. Het wordt vaak gerefereerd naar het onderlichaam (springen), maar kan ook worden toegepast op het bovenlichaam. Plyometrische oefeningen worden vooral met eigen lichaamsgewicht gedaan maar kan ook met o.a. medicijnballen worden gedaan.

Het doel van plyometrische training is het vergroten van het kracht- en explosiviteitsvermogen, daarom zie je het ook vooral door (top)sporters gedaan worden. American football, basketballers en vechtsporters maken er vooral veel gebruik van. Het helpt deze atleten om bijvoorbeeld sneller te kunnen draaien of hoger te kunnen springen.

Plyometrische oefeningen zijn voor elke sporter een must, doordat er te veel getraind wordt met gewichten zal de mobiliteit, flexibiliteit en functie van het lichaam afnemen. Door het eenzijdig trainen worden alleen maar langzame spiervezels aangemaakt. Terwijl er ook snelle spiervezels nodig zijn omdat deze ervoor zorgen dat het lichaam kracht voort kan brengen.

Oefeningen voor het onderlichaam

Plyometrische oefeningen voor het onderlichaam zijn o.a. verticale sprongen, box jumps, broad jumps, side jumps, jumping lunges, squat jump sen touwtjespringen. Hiermee wordt er aan de mobiliteit, snelheid, kracht, explosiviteit en bewegingsvermogen van het onderlichaam gewerkt.

Oefeningen voor het bovenlichaamdemonstratie van een plyometrische push up

Plyometrische oefeningen voor het bovenlichaam zijn o.a. de clapping push up of andere explosieve manier van opdrukken waarvan je handen van de grond af komen.  Hetzelfde geld voor het optrekken, denk hierbij aan de clapping pull up of een andere explosieve manier van optrekken. Hiernaast zijn er veel plyometrische oefeningen te doen met een medicijnbal, zoals het voorwaarts of zijdelings gooien van een medicijnbal ook zijn de plyo push ups met een medicijnbal een goed voorbeeld.

Plyometrische oefeningen in CrossFit

man doet plyometrische box jumpVoor crossfitters staat functionele bewegingen centraal. Het doel is om fit te worden en deze fitheid toe te kunnen passen in het dagelijks leven. Plyometrische training helpt hierbij, de bewegingen die met plyometrische training beoefend worden zijn explosief en functioneel. Denk hierbij aan draaien, gooien, duwen, springen en rennen, dit zijn allemaal functionele bewegingen. Tijdens plyometrische training wordt er gewerkt aan de snelle spiervezels van het lichaam, waardoor je o.a. beter kan bewegen en je een sterker lichaam zult krijgen. Hiernaast is het ook erg goed voor de mobiliteit van het lichaam. Een plyometrische oefening die bekend staat in CrossFit is de box jump, het simpelweg springen op een box.

De voordelen van plyometrische training

Zie hier een aantal plyometrische oefeningen die met een box gedaan kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *