Voeding is bijna net zo belangrijk als je training zelf. Je kan zwaar trainen en regelmatig naar de gym gaan maar zonder goede voeding behaal je niet het gewenste resultaat. Er zijn veel theorieën over de juiste voeding en veel krachtsporters houden er andere gedachten op na. Toch zijn er een aantal vuistregels en is de voeding afhankelijk van je doel. Wil je massa krijgen dan zal je hoog in je koolhydraten en eiwitten moeten zitten. Wil je juist vet verliezen dan vermijd je uiteraard koolhydraten. Zo zijn er een aantal vuistregels die je in acht moet houden.

Zo is het algemeen bekend dat je veel eiwitten binnen moet krijgen. Waar eiwitten goed voor zijn is reeds besproken. Per kilo lichaamsgewicht moet je ongeveer 2 gram eiwitten per dag eten. Dit is een eenvoudige berekening om je dagelijkse behoeften uit te rekeningen. Je dagelijkse energiebehoefte kun je ook makkelijk berekenen. De formule voor mannen is al volgt:

De formule voor mannen gaat als volgt:

88,362 + (gewicht_in_kg X 13,397) + (lengte_in_cm X 4,799) – (leeftijd_in_jaren X 5,677)

Voor vrouwen werkt deze anders. Vrouwen gebruiken de onderstaande formule om hun energiebehoefte te berekenen:

Voor vrouwen is de formule:

447,593 + (gewicht_in_kg X 9,247) + (lengte_in_cm X 3,098) – (leeftijd_in_jaren X 4,33)

Deze formule heet de Harris-Benedict formule en geeft je een goede indicatie van je energiebehoefte wanneer je niets zou doen dan rusten. Voor de exacte berekening zou je ook je dagelijkse beweging moeten meenemen en deze van je totaal afhalen maar de calorieën die je binnen krijgt door je voeding tel je hier weer bij op. Het is dus een indicatie en het houdt geen rekening met alle facetten.

Een voedingsschema is zeer persoonlijk. Er 1 downloaden van internet heeft dus absoluut geen zin. Neem dus de tijd om je dagelijkse behoefte te berekenen en pas hier je schema op aan. Wil je cutten (vetvrije spiermassa aanmaken) dan eet je naar je behoefte, ga daar niet onder zitten want je wil je spiermassa wel behouden en niet afbreken. Wil je groeien? Dan ga je boven je behoefte zitten maar kijk eerst naar wat je behoefte is en hoeveel je daar boven wil zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *