Van fitnessapparaten is zo een beetje bekend dat ze elk voor een bepaalde fitnessdoel worden gebruikt. Zo ook de plyo box. De plyo box is niets anders dan een kist of frame van een kist waarop je steeds opklimmende en afstappende bewegingen maakt. Deze zogenaamde plyometrische trainingen helpen aan het vergroten van je spierkracht en conditie. Met een plyo box kan je echter veel meer dan alleen opklimmen en afstappen. Het is zelfs zo dat je met de juiste training, een full body workout kan doen. Belangrijk is wel dat je een geschikte plyo box koopt en de juiste technieken gebruikt. Hoe je dat allemaal doet en welke plyo boxen momenteel heel goed scoren, lees je in deze koopgids.

Meer informatie Plyo Boxen

Plyo boxen zie je nu steeds vaker terug in de gym, voornamelijk omdat deze kistjes een uitstekende manier zijn om aan je spierkracht en conditie te werken. Eenvoudig uitgelegd is de plyo box niets anders dan een platform, waar je vanuit staande positie gaat opspringen of afstappen. Omdat je dit in korte tijd en heel plotseling doet, wordt er flink wat gevergd van je spieren. En dat is precies de bedoeling: explosieve sprongkracht ontwikkelen. Deze trainingen helpen verder aan flexibiliteit en het versterken van je pezen, spieren, banden, enz.

Wil je werken aan je conditie? Dan zou je hoger moeten springen, sneller afstappen, opzij springen, combinatiesprongen maken, enz. Er is dus behoorlijk wat te doen met deze eenvoudige box. Enkele bekende plyo box oefeningen zijn onder andere: box jumps, dips, box squats, jumping pull – ups, enz.

Wat men vaak over het hoofd ziet, is dat plyometrische trainingen je ook kunnen helpen bij het uitoefenen van andere takken van sport. Denk maar aan kickboksen, hardlopen, basketball, volleyball, atletiek, enz. Wist je dat je met deze trainingen ook minder kans hebt op blessures? Doordat je met de plyo box traint, wordt je steeds sterker en is de kans op een ongeluk tijdens kickboksen of hardlopen veel kleiner.

Verschillende soorten plyo boxen

Zo op het eerste gezicht lijken de plyo boxen niet meer te zijn dan kleine, vierkante kistjes. Natuurlijk zijn ze zodanig gebouwd, dat ze het gewicht van de gebruiker kunnen dragen, maar dat is ook erg afhankelijk van de kwaliteit. De meeste plyo boxen zijn tegenwoordig gemaakt van hout. Ander material dat ook gebruikt wordt, zijn lichtgewicht multiplex en staal. In het geval van staal, hebben de plyo boxen alleen een frame met aan de bovenkant een anti – sliplaag. Meestal zijn deze stalen plyo boxen duurder dan de houten modellen.

Behalve het material en de stevigheid, moet je bij het kopen van een plyo box ook rekening houden met de hoogte, je kracht en conditie. Als beginner kan je het bijvoorbeeld niet maken om gelijk zwaar te trainen, grote kans dat je jezelf bezeerd. Let ook op je lengte, is een plyo box te hoog, dan zul je snel moe worden en zelfs spieren verrekken of gewrichten bezeren.

Voor beginners en mensen die niet zo handig zijn, zijn er zelfs aangepaste plyo boxen, de zogenaamde soft plyoboxen. Deze zijn bedekt met een zachte laag, zodat je bij verliezen van evenwicht nooit hard terecht komt. Minder kans dat je je handen of schenen bezeerd. Minpuntje is wel dat deze soft plyo boxen wat prijziger zijn dan de rest.

Voordelen plyo box trainingen

Het moet je intussen wel duidelijk zijn dat trainen op een plyo box je heel wat voordelen oplevert. Toch zetten we de belangrijkste hier op een rij:

Verbeterde kracht en snelheid

Plyo box trainingen vergen veel van de spieren in je armen en benen. Regelmatig trainen zorgt ervoor dat contractie van deze spieren steeds sneller en makkelijker gaat, waardoor niet alleen spierkracht toeneemt, maar ook de snelheid waarmee je deze bewegingen maakt. Deze ontwikkeling kan je goed gebruiken bij atletiek, basketball of gewoon ter verbetering van je conditie.

Verbrand calorieën

Calorieën verbrand je toch ook op een hometrainer, zul je waarschijnlijk denken..Dat is inderdaad zo, maar wist je dat plyo box trainingen je kunnen helpen om nog meer calorieën kwijt te raken? Doordat je met de plyo box werkt aan kracht en uithoudingsvermogen, ben je instaat om tijdens een andersoortige training of sport veel langer bezig te zijn. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat je veel meer verbrand!

Minimale input

Een van de grootste obstakels die men tegenkomt bij het opzetten van een actieve leefstijl, is het groot aantal equipments welke je zou moeten gebruiken om fit en gezond te zijn. Met de juiste plyo box, een goed samengesteld trainingsschema en handige tips, heb je eigenlijk al genoeg om flink wat beweging in je dagelijkse leven te brengen. Bovendien zijn de meeste plyo boxen niet al te duur en nemen ze nauwelijks plaats in beslag.

Tot slot

Om gezond en fit te blijven heb je geen dure fitness apparaten nodig, vooral als je daar geen budget voor hebt. Het enige waarin je moet investeren is een kwaliteits plyo box, enkele goede instructie videos of een instructeur en voldoende doorzettingsvermogen. Het resultaat: sterke spieren, explosieve sprongkracht, meer uithoudingsvermogen en veel minder kans op blessures. Zoveel voordelen van een eenvoudige box? Zo een deal kan je echt niet aan je voorbij laten gaan. Schaf dus vandaag nog een plyo box aan en gebruik daarvoor onze top 5!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *