Waar veel mensen vooral een goede borstkas belangrijk vinden, zijn er gelukkig ook nog veel krachtsporters die het belang van een brede rug inzien. Juist een goede, brede rug geeft de kolossale beeld. Qua omvang en bouw is een brede rug dus belangrijker dan een goede borstkas.

Iedereen wil ook wel zo’n sterke, brede rug. Maar hoe kun je nou echt een brede rug trainen? Welke oefeningen moeten er in je schema zitten voor het krijgen van een brede rug?

Welke oefeningen doe je voor een brede rug?

Wil je een bredere rug krijgen? Dan zul je voornamelijk de lats moeten trainen. Dit is een relatief grote spier die gelukkig vrij makkelijk te trainen is. Er zijn pakweg 3 oefeningen waarmee je de lats het meeste aanspreekt. Uiteraard zijn er nog tal van varianten te bedenken maar ze zullen in zekere zin op de onderstaande oefeningen neerkomen.

Lat pull down

Iedereen kent deze oefening, je kunt hem in elke sportschool uitvoeren en het is bij uitstek een van de betere oefeningen om je lats meet te trainen. Wij raden aan om de stang naar je borst te trekken in plaats van je nek. Dit voorkomt blessures. Door iets achterover te hangen en van daaruit de stang naar je borst te trekken, leg je nog meer de focus op je lats.

Let er wel op dat je niet je lichaamsgewicht gebruikt om de stang omlaag te krijgen. Ben je de Lat Pull Downs zat? Dan kun je ook voor pull ups kiezen.

Reversed Row

Een minder bekende oefening maar absoluut een aanraden voor het verbreden van je rug. Je kunt deze oefening in een squatrek of powercage doen maar het handigst is om de reversed row aan TRX kabels te doen. Helaas heeft niet elke sportschool deze TRX ropes.

Het is de bedoeling dat je nagenoeg paralel aan de grond hangt. Je houdt je vast aan een stang in een cage of aan de TRX kabels. Je trekt je van daaruit omhoog. Je maakt een soort omgekeerde push up. Hoe platter je hangt, hoe zwaarder je oefening wordt.

Een voordeel van deze oefening is dat voornamelijk de veiligheid. Je kunt jezelf niet snel blesseren met deze oefening. Een stuk veiliger dan een bent-over-row bijvoorbeeld.

T-bar Row

Helaas heeft niet elke sportschool een t-bar. Dat is jammer want de t-bar row is een zeer goede oefening om je rug breder te maken. Je gaat hiermee iets door je knieën. Met een holle rug buig je iets voorover. Van hieruit trek je, zonder je rug te buigen, de stang met gewicht naar je toe. Het is vergelijkbaar met een bent-over-row maar de t-bar row maakt het makkelijker en gerichter om je lats te trainen.

Deze drie oefeningen mogen eigenlijk niet ontbreken tijdens de training van je rug. Zo kweek je een goede brede lat wat betekent een goede brede rug. In combinatie met een sterke onderrug door deadlifts en goodmornings, kweek je op deze manier de rug die je zo graag wilt hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *