Er zijn veel verschillende drijfveren die ervoor zorgen dat mensen naar de sportschool gaan. De een wil er goed uitzien, de ander wil een sterk lichaam en sommige doen het vanwege medische redenen. Maar in alle gevallen wil je dat je lichaam gezond is. Lees verder en kom erachter hoe je jouw lichaam gezond houdt tijdens het sporten.

De drie pijlers voor gezond sporten

In dit artikel bespreken we gezond sporten op basis van drie pijlers:

  1. Voeding
  2. Rust
  3. Flexibiliteit

Tip: Dit artikel bevat geen conventionele tips.

Voeding is cruciaal voor een gezond lichaam

Iedereen weet je dat voeding belangrijk is voor een gezond lichaam. Jij, als fanatieke sporter, weet dat als geen ander. Maar hoe zorg je dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt?

De basis voor een gezonde voedselinname zijn je dagelijkse maaltijden (ontbijt, lunch, avondeten). Hoe je gezonde maaltijden maakt, behandelen we niet in het artikel; de essentie van een gezonde maaltijd behandelen we wel.

Je lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Sommige voedingsstoffen maakt ons lichaam vanzelf aan, maar de meeste moeten we innemen via externe bronnen (eten). De beste manier alle nodige voedingsstoffen tot je te nemen is door een overzicht te maken van alles wat je eet. Je controleert welke voedingsstoffen hierin zetten en vervolgens leg je het naast een overzicht van alle nodige voedingsstoffen.

Je kunt letterlijk afstrepen waar je voldoende van binnen krijgt. Alle voedingsstoffen waarvan je niet voldoende binnen krijgt, zul je moeten opvallen met nieuwe ingrediënten of aanvullen met supplementen. Kies voor een betrouwbare leverancier met kennis over hun product, zoals Flinndal.nl.

Rust is net zo belangrijk als hardgaan

Je lichaam is geen machine die 24 uur per dag door kan rammen. Je lichaam heeft rust nodig. Zodra, je jouw lichaam niet de rust geeft die het nodig heeft, gaat dit zijn tol eisen, zowel mentaal als fysiek. Matthew Walker, een wereldberoemde professor in neurowetenschap en psychologie, vertel in zijn bestseller ‘Why We Sleep’ over de gevolgen van een tekort aan slaap en rust. Om je de moeite te besparen om het hele boek te lezen vertel ik je de belangrijkste bevindingen in het kort:

Je krijgt een verhoogde kans op diabetes, dementie, gewichtstoename, hart- en vaatziekte, slechter spierherstel. Samengevat: hoe korter je slaap hoe korter je levensverwachting zal zijn.

Flexibiliteit is belangrijker dan kracht

Met kracht kom je ver, maar tot een bepaalde leeftijd. Vooral als je jonger bent, neem je voor lief dat je flexibel bent. Maar, met de jaren kom je er langzaam achter dat kracht niet alles is. Wat heb je aan kracht als je niet meer goed kan bukken of als je gewrichten minder flexibel worden.

Je kunt preventief trainen en supplementen innemen om te zorgen dat je lichaam flexibel en gezond blijft. Door middel van rek en strek oefeningen zorg je ervoor dat je flexibel blijft, maar er zijn ook bouwstoffen als Glucosamine die ervoor zorgen dat je spieren en gewichten flexibel blijven. Glucosamine zit vooral in schelpdieren. Omdat we in Nederland relatief weinig schelpdieren eten, is het lastig om voldoende glucosamine binnen te krijgen daarom wordt het wetenschappers aangeraden om deze voedingsstof te supplementeren. Glucosamine van Flinndal is goed en betrouwbaar.

In het kort: de drie pijlers zijn voeding(stoffen), rust (en slaap) en flexibiliteit. Als je er voor zorgt dat deze drie in orde zijn, alleen dan je lichaam echt zijn maximaal potentieel bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *