Gastblog door Toine van CrossFit Vlissingen

De Burpee-straf, het pressiemiddel uit de CrossFitwereld om iedereen op tijd in de Box te krijgen, is voor veel Crossfitters vijand nummer 1.

Wie te laat komt voor een training bij CrossFit Vlissingen krijgt direct een proces verbaal met een sanctie van 25 burpees. Helemaal niet komen opdagen bij de training is goed voor 100 burpees. Nu denken sommigen van jullie wellicht: “Je komt toch om te trainen? Dan zou toch iedereen burpees moeten doen?”. Nou nee: Ik word liever gewaterboard terwijl ik onder stroom sta, mijn nagels er uit laat trekken en gedwongen naar radio 100% NL moet luisteren, dan dat ik 1 burpee teveel doe. Burpees zijn verraderlijk: De eerste 10 gaan moeiteloos, maar daarna voel je ineens pijn op plekken waarvan je niet wist dat je ze had. Nog 5 burpees later beginnen je armen te trillen, en lijkt de zwaartekracht van de aarde ineens te zijn verdrievoudigd. Bij 30 burpees beginnen je vitale organen te falen, en 50 burpees heeft nog nooit iemand in de geschiedenis van CrossFit overleefd.Een burpee is een soort push-up gevolgd door een klein sprongetje. Je doet er nooit zomaar 1: Burpees komen altijd ongevraagd met velen tegelijk een lekkere WOD compleet verstieren. Er zijn ook vele varianten zoals ‘Burpee-over-the-box’ en ‘Burpee-in-a-field-full-of-cow-poo’ om je conditie op te krikken en je humeur te verzieken. Volgens Wikipedia dankt de burpee zijn naam de Amerikaanse fysiotherapeut Royal H. Burpee, die hem ontwikkelde als fitnesstest voor het leger. Mijn vermoeden is echter dat de burpee het resultaat is van een brainstormsessie tussen Satan, Darth Vader en Voldemort over ‘het meest pijnlijke wat ze de mensheid aan kunnen doen’. De naam alleen al vind ik zum kotsen; ‘ burpee’ klinkt toch gewoon als een sadistisch SM-werktuig?

Hoe gruwelijk hij ook mag zijn, uiteindelijk is de Burpee-straf wel ontzettend effectief. Ik geef toe dat ik zelf geregeld ‘fashionably late’ ben voor afspraken. Met de Burpee-straf in het achterhoofd ben ik echter nog nooit te laat bij CrossFit Vlissingen aangekomen (klopt snel af aan de Plywood Jumping Box).

De Burpee-straf heet niet voor niets een ‘straf’. Stel je eens een wereld voor waarin op elke overtreding een X aantal burpees staat. Mijns inziens worden hier ontzettend veel problemen in 1 klap mee opgelost. Denk bijvoorbeeld aan 2.000 burpees voor het rijden door een rood stoplicht, of 50.000 burpees voor het plegen van een overval. Met zo’n straf in het verschiet denk je als overvaller wel 2x na voordat je de fout in gaat. Het enige risico is dat draaideurcriminelen op deze manier fitter zouden kunnen worden dan politieagenten. Aan de andere kant betekent het naleven van alle straffen meer werk voor CrossFit boxen door het land. Ik ga een voorstel naar de Tweede Kamer sturen.

Toine

Wil jij ook gastblogger worden? Lees hier meer.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *