Burpees! Binnen CrossFit bestaan er verschillende varianten die er uitgeoefend worden. Iedereen is altijd blij zodra ze horen dat er burpees op de planning staan en vandaar dat we in dit blog de burpee variaties binnen CrossFit naar voren halen.

1) De ”normale” burpee

De normale burpee is de meest gebruikte burpee. Deze kun je overal uitvoeren zonder dat je een box of iets dergelijks nodig hebt en gaat als volgt:

Ga staan met je voeten zo redelijk dicht bij elkaar. Buig met gestrekte handen naar voren om vervolgens je voeten naar achteren te gooien zodat je een push up beweging kunt maken. Zorg ervoor dat je borst de grond raakt, doe je dit niet wordt dit ook wel een no-rep genoemd. Oftewel een herhaling die niet meetelt. Trek nadat je borst de grond geraakt heeft je voeten weer terug zodat je in een gedeeltelijke squat positie ziet. Spring vervolgens vanuit de squat positie omhoog en klap met je handen boven je hoofd om het af te maken.

Bekijk hier een demonstratie video voor de CrossFit burpee gemaakt door Reebok CF ONE

2) Burpees over een barbell

Deze burpee wordt ook wel de laterale burpee genoemd. Het is een burpee alleen nu spring je niet vertical omhoog maar lateraal, naar de zijkant dus. Dit wordt meestal gedaan over een barbell (deze heeft iedere crossfit box genoeg) maar natuurlijk kun je alles wel gebruiken waar je overeen kunt springen. De burpees zien er dan als volg uit:

3) Box jump burpees

Deze burpees zijn ook een erg leuke en uitdagende variant van d bijne burpee. Het maakt het net een stukje zwaarder dan de normale burpee. De uitvoering van de burpee lijkt erg op de normale burpee. Dit keer spring je niet alleen de lucht in maar spring je op een box. Vervolgens spring je er weer af en maak je de push-up beweging om vervolgens weer op de box te springen en zo door te gaan.man doet burpee box jump

4) Burpee pull up

Burpee en pull ups, combineren dan maar? Waarom niet! De burpee pull up is een fullbody oefening. Jumping, pushing en pulling allemaal in één oefening samen. Deze oefening is ook erg geschikt om in je warming up te doen om alle gewrichten goed op te warmen!

Pull ups zijn één de beste oefeningen om spiergroei in de bovenrug te realiseren, zorg dan wel voor een gezond voedingsschema.

Bekijk hier een demonstratie video voor de burpee pull up van CrossFit.com

5) Burpees met dumbbells

Voor de echte mannen, en vrouwen onder ons is er natuurlijk ook nog een ”zware” variant van de burpee. Deze doe je vaak niet voor tientallen herhalingen zoals de normale burpees maar doe je met twee gewichten in je handen. Houdt bij het springen de dumbbels naast je lichaam en spring omhoog.

Bekijk hier een demonstratie video voor de burpee met dumbbells van Reebok CF One

6) Buddy burpees

Deze zijn leuk om in de box te doen met je mede-crossfitters. Doe de oefening met z’n tweeën, spring om en om over elkaar heen. Zodra jij over je partner hebt gesprongen blijf je op de grond liggen in de push-up positie zodat je partner weer over jou heen kan springen.

Welke burpee doe jij het vaakst? Wij zijn benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *