Doe je Cardio voor of na krachttraining? Dat is een veelgestelde vraag voor zowel beginnende krachtsporters als ervaren krachtsporters. Je wilt natuurlijk zo effectief mogelijk trainen voor zowel je krachttraining als je cardio training. Een logisch antwoord zou zijn dat cardio-en voor af na de krachttraining afhankelijk is van je doel. Wil je optimaal presteren op cardio, dan begin je met cardio. Wil je optimaal presteren met krachttraining dan begin je met krachttraining. Niet iedereen is het hier mee eens. Toch is deze vraag eigenlijk vrij makkelijk te beantwoorden. Veel krachtsporters zullen je adviseren om na je krachttraining je cardio te doen.

Waarom cardio na krachttraining?

Bij cardio en bij krachttraining gebruik je je glycogeenreserves. Deze raken op doordat je ze verbruikt tijdens je workout. Doe je dus een zware cardio workout dan houd je weinig glycogeen over om goed te presteren bij je krachttraining. Verbruik je echter al veel glycogeen bij je krachttraining dan zou je extra calorieën verbranden tijdens je cardio omdat je die opgeslagen reserves gaat aanspreken. Daarbij hou je meer kracht en energie over voor je krachttraining.

Er zijn ook theorieën die zeggen dat cardio na je training ten koste gaat van opgebouwde spieren. Dit is echter sterk overdreven. Toch is cardio na de krachttraining niet het enige juiste. Cardio je rustig en opbouwend voor 10-15 minuten voor je krachttraining dan komt je hartslag op gang, je bloedstroom versnelt en je verbrand dan tijdens je workout meer vet. In dat geval heb je je focus dus vooral op cardio en zou de eerste theorie weer kloppen.

Je kan natuurlijk ook kiezen om cardio te doen op je rustdagen. Zo heb je alle energie voor je cardio, kun je trainen op een lege maag (omdat je geen krachttraining doet) en verbrand je dus het meeste vet. Omdat je traint op een lege maag en omdat je dan katabool bent, loop je wel het meeste risico om spiermassa te verliezen. Dit verhelp je dan weer door goede voeding met voldoende eiwitten.

Even op een rijtje, welke momenten en voordelen zijn er nu?

– Cardio voor training zorgt voor hogere hartslag, betere bloedsomloop en dus meer verbranding tijdens je training. Vet verliezen heeft dan je hoogste prioriteit.
– Cardio na je training zorgt ervoor dat je volle kracht en energie hebt voor je krachttraining. Je prioriteit ligt dan bij krachttraining.
– Cardio op rustdagen zodat je vol kunt focussen op je cardio en optimaal vet kunt verbranden met het risico dat je veel spiermassa verbrand.

Conclusie: is dus dat de tijd van je cardio inderdaad afhangt van je doelen. Wil je cardio-en om droger te staan en zo min mogelijk spiermassa te verliezen dan wordt aangeraden om eerst een korte, lichte, opbouwende cardio te doen. Dan je krachttraining, een eiwitshake nemen en dan je cardio te doen. Zo worden je spieren direct gevoed met eiwitten en voorkom je spierafbraak het meeste. Droogtrainen/vet verliezen zonder ook spieren af te breken is nagenoeg onmogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *