he doesn’t push himself up; he pushes the earth down”

Gastblog door Toine Kloet van CrossFit Vlissingen

Af en toe kun je in de Box misschien beter je oren bedekken. Tijdens een intensieve workout vliegen er namelijk wel eens woorden uit die niet geheel maatschappelijk verantwoord of internet-proof zijn. Als er op het whiteboard een WOD staat uitgeschreven met veel push-ups én ik ben aanwezig, dan is dit zo’n moment.

Na een paar maanden te hebben getraind, begint het op te vallen wat jouw persoonlijke sterktes en zwaktes zijn ten opzichte van de rest van de groep. Mijn zwakke punt is absoluut mijn push-up; in elke WOD met push-ups verlies ik bij dit onderdeel veel tijd. Niks om je voor te schamen, want iedereen traint om sterker/leniger/fitter/sneller/gezonder te worden (niet doorhalen wat van toepassing is, want álles is van toepassing). Natuurlijk frustreert het wel, want je wilt de WOD binnen een gestelde tijd afronden.

Ik kan me een WOD herinneren waarin we 30 minuten lang, bij de start van elke nieuwe minuut, een aantal push-ups moesten doen. Kon je deze reeks niet afmaken binnen de minuut, dan viel je af. Na amper 12 minuten lag ik er uit. Ik wilde mezelf nog verder van de grond af drukken, maar mijn lichaam werkte simpelweg niet meer mee. Om me heen zie ik anderen nog push-ups er uit knallen alsof ze de vloer aan het reanimeren zijn. Er roept nog iemand “Kom op Toine!”, maar die laatste push-up heb ik zojuist uit mijn lichaam geknepen. Had ik maar vaker push-ups getraind dan die enkele keer ’s ochtends voor het ontbijt of die sporadische challenges op de Wii-Fit (trouwens wel een aanrader als je een Wii thuis hebt die stof staat te happen!).

Tijd voor actie: Ik ben het Internet af gaan struinen naar tips and tricks om mijn push-ups te verbeteren. De push-up is verreweg de bekendste van alle fitness/krachtoefeningen, en vormt de basis voor vele andere Crossfit-relevante oefeningen zoals de handstand push-up. Het is dus belangrijk om de push-up goed onder de knie te hebben. Ik leer mezelf gelijk de zwaarst mogelijke push-up methode aan, met de handen dicht bij het lichaam, waardoor de triceps ook gebruikt worden. Smokkelen is er niet bij, want ik vind kwaliteit belangrijker dan kwantiteit om blessures te voorkomen. Bij onze instructeurs heb ik een oefenschema gevraagd om in 6 weken tijd je push-up volume te verhogen. Doelstelling: Over 6 weken vanaf nu 50 push-ups achter elkaar kunnen uitvoeren.

In het volgende Blog een update, daarna nodig ik Chuck Norris en Gaston van Disney uit voor een push-up challenge:

Toine Kloet

Wil jij ook een gastblog schrijven? Lees hier meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *