Gastblog door Joram Lawalata van CrossFit Vlissingen

Precies een jaar geleden zette ik mijn eerste stapjes in de CrossFit box in Vlissingen. Tijdens de startcursus ging er een wereld voor me open en na verloop van tijd raakte ik zelfs verslaafd aan deze tak van sport.

De laatste tijd vragen steeds meer mensen in mijn naaste omgeving wat deze vorm van fitness nou precies inhoudt. Telkenmale neem ik ruimschoots de tijd om uit te leggen dat CrossFit eigenlijk geen sport is, maar een lifestyle! De Nederlandse maatschappij was al bekend met subculturen als alto´s, gabbers, kakkers en gemeenschappen als de Marokkaanse en Antilliaanse. Daar is wat mij betreft de CrossFitter bijgekomen.

“Subculturen hebben vaak eigen stijlen, die zich uiten in de vorm van kleding en muziek, maar ook taalgebruik en politieke voorkeuren“, aldus Wikipedia. Met name voor wat betreft de kleding en het taalgebruik is deze omschrijving zeker van toepassing op de CrossFitter. Molukse jongeren droegen – met name in de jaren ´90 – Alpha-bomberjacks en Ray Ban-zonnebrillen, terwijl voor de kakkers Ralph Lauren en Gaastra de belangrijkste merken zijn. De fanatieke CrossFitter wordt gesponsord door Reebok (nu SALE), oftewel ‘Afrikaanse antilope’. Zij verschijnen veelal stijlvol gekleed in shirt, broek en (hoge) sokken van dit sportmerk ten tonele met de Nano-schoenen als finishing touch.

Het jargon is er één met vele afkortingen en Engelse woorden. Termen als RX, WOD, AMRAP en EMOTM passeren haast elke training de revue. Deze slang past natuurlijk perfect bij de sms-taal die wij tegenwoordig bezigen via de WhatsApp of IMessage. Een Brits onderzoek uit 2009 heeft overigens aangetoond dat het gebruik van afkortingen bij het sms’en de leesvaardigheid beter ontwikkeld. In die zin heeft de CrossFit-taal ook nog een educatief karakter, maar dat geheel terzijde…

Waar protestanten en katholieken samenkomen in een kerkgebouw om hun geloof te belijden, ontmoeten CrossFitters elkaar in een kale loods in een industriegebied. Aldaar laten zij zich met halters, gewichten en ringen afbeulen totdat ze een ons wegen. Iedere sporter gelooft in het nut van de functionele trainingen en de filosofie erachter: niet specialiseren in één specifiek sportonderdeel omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden.

Iedere zichzelf respecterende CrossFitter let op zijn of haar voeding. Surinamers houden van roti, Turken van kebab. Voor de CrossFitter staat de eiwitshake op nummer één. Na de WOD wordt de inhoud van de shakebeker stelselmatig en gulzig opgedronken. Maar ook voedingssupplementen worden met enige regelmaat genuttigd.

Het is de hoogste tijd dat ik me vanaf deze maand weer meer in de CrossFit box ga begeven. De afgelopen maanden ben ik door een rugblessure en andere verplichtingen niet vaak geweest. Ik sport het allerliefst in Adidas-outfit en ik type woorden in sms’jes bij voorkeur voluit. Maar aan de andere kant kom ik graag in de box en drink ik op z’n tijd een eiwitshake. Afijn, wat doet dat er eigenlijk toe. Ik ben weer fit en heb ik weer ruim voldoende energie om te gaan trainen. Mezelf uitdagen om tot het uiterste te gaan, samen met mijn boxmaatjes. Ik kijk er met volle teugen naar uit. Leve de CrossFit!

Wij vonden het leuk om met deze video af te sluiten:

Wil jij ook een gastblog schrijven? Lees hier meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *