Iedere krachtsporter heeft er wel eens van gehoord. De grote 3. Maar wat houdt de grote 3 nou eigenlijk in? Het is heel simpel. De grote 3 zijn 3 oefeningen voor krachtsporters die als meeste belangrijke oefeningen worden gezien. Dit komt omdat je met deze oefeningen bijna je gehele lichaam traint. De grote 3 bestaat uit deadliften, squaten en press. In deze post bespreken we kort en bondig de eerst genoemde oefening, deadliften.

Wat train je met deadliften?

De deadlift is een compound oefening. Dit houdt in dat je meerdere, grote spiergroepen tegelijkertijd traint. De voornaamste spieren die je traint bij deadliften zitten in je onderrug. Toch train je met deadliften niet alleen je onderrug maar worden ook je benen flink aangepakt. Met deadliften train je namelijk bijna alle trekspieren in je lichaam. Deadliften is dus de beste oefening wat betreft het trainen van je rug en je onderrug. Daarbij train je ook nog eens je hamstrings.

Waar moet je op letten bij deadliften?

Het grote nadeel aan deadliften is de blessuregevoeligheid van de oefening. Voer je de deadlift niet goed uit, dan doet het zijn naam eer aan en zul je snel met blessures te maken krijgen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je een holle rug houdt bij de deadlift. Je knieën moeten iets gebogen blijven en bij het omhoog komen strek je volledig. Het belangrijkste is dat je goed luistert naar je lichaam. Heb je veel last van je rug tijdens of na het deadliften, gebruik dan minder gewicht of kies voor een romanian deadlift waarbij je de stang niet helemaal tot de grond laat zakken. Zo belast je minder je onderrug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *