Vraag een willekeurige krachtsporter wat de beste oefening is om je benen mee te trainen een 99% zegt volmondig squats! Squaten is een zware maar zeer efficiënte oefening voor je benen. Toch train je met squaten veel meer dan alleen je benen. Een goeie benentraining kan niet zonder squats zouden we haast zeggen.

Helaas wordt het trainen van de benen vaak “vergeten”. Veel sporters die naar een sportschool gaan willen een goed bovenlichaam maar vinden de benen minder belangrijk. Dat is erg zonde natuurlijk. Niet alleen zijn de benen bijna de helft van je lichaam, het is ook nog eens de grootste spiergroep. Als je die traint maakt je lichaam meer testosteron aan en zie je dus meer resultaat.

Waar let je op bij squats?

Voor hen die niet weten hoe te squaten leggen we het nog even kort uit. Met squaten hangt de stang met gewichten in een squatrek. Je begint de oefening namelijk staand. Zie de afbeelding hieronder voor de begin positie en de eind positie.

Als je begint met squaten wees dan voorzichtig. Bij een foutieve uitvoering kan de oefening erg blessuregevoelig zijn. Begin met lage gewichten of enkel met de stang om de vorm onder de knie te krijgen.

Verder is het belangrijk bij squaten dat je ver door je knieën zakt. De meeste sporters houden parallel aan als graadmeter. Hiermee wordt bedoeld dat de vloer parallel loopt met je bovenbenen. Je kunt zelfs nog verder zakken. Pas als je dit goed onder de knie hebt kun je het gewicht verhogen.

Verder zien we veel verschil in de stand van de benen. Waar de ene squat met de benen wijd gespreid heeft de andere deze op schouderbreedte. Standaard wordt de schouderbreedte aangehouden.

Met de normale squat heeft men de stang dus net onder de nek. Dit kan pijnlijk aanvoelen aan het begin. Je kunt er dan voor kiezen om een handdoek om de stang te rollen. Je kunt ook kiezen voor front squats. De beweging is nagenoeg gelijk maar je houdt de stang voor je op borsthoogte. Hierdoor is je balans anders en leg je de nadruk op andere spieren in je benen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *