Ons lichaam zit wel stevig in elkaar, maar dient er altijd nog met de nodige voorzichtigheid mee omgegaan te worden. Vooral bij zware lichamelijke arbeid of bij het trainen kunnen er krachten worden uitgeoefend op onze spieren en gewrichten die daar niet zo goed mee om kunnen gaan. Er kunnen zo beschadigingen optreden en kan een powerband een aardige bedrage leveren bij het bieden van de nodige ondersteuning. Het handige ervan is ook dat een ieder er gebruik van kan maken en er dus geen specifieke kennis voor nodig is.

Eenvoudig maar doeltreffend

Zo een powerband ziet er eenvoudig uit, maar kan dat zeker niet gezegd worden van de werking die het heeft op het lichaam. Het biedt namelijk een onmisbare steun voor gewrichten bij het uitvoeren van oefeningen en werkzaamheden. Vooral bij een “koud” lichaam waarbij men nog op temperatuur moet komen, is de kans op blessures groot en komt het doordat de spieren nog niet hun ideale elasticiteit hebben bereikt. Dit is nu eenmaal de bedoeling van het opwarmen voor de aanvang van de werkelijke oefeningen en komt de powerband dus niet alleen van te pas bij het opwarmen, maar alle bewegingen daarna. De powerband houdt de spieren strak bij elkaar zorgt dat ervoor dat er zich geen scheurtjes of verrekkingen plaats zullen vinden. Het effect van de powerband is dus gelijk merkbaar en zorgt dit ervoor dat er met een gerust hart aan de warming-up gedaan kan worden.

Veel blessures worden er ook door voorkomen

Een blessure oplopen tijdens het sporten is geen vreemd verschijnsel en bepaald de mate van ernst nu of het wel snel voorbij zal gaan of een langdurig karakter zal hebben. In sommige gevallen kan zo een blessure zelfs permanent zijn en is voorkomen dus altijd het beste wat je kunt doen. Met een powerband kan al dit “leed” gelukkig op een verrassend eenvoudige manier voorkomen worden. De elastische band dient dan wel op de juiste manier op de plakken aangebracht worden waar ondersteuning gewenst is. De flexibiliteit van de band zorgt ervoor dat de bewegingen geen last ondervinden en elke oefening normaal voortgang kan vinden.

Met de powerband verkrijgbaar in verschillende sterktes, kunnen alle oefeningen normaal voortgang vinden, ook na een blessure. De ondersteuning zal de spieren en gewrichten veel minder belasten waardoor het lichaam toch nog aan de nodige rust toe komt om het herstel van de blessure te bevorderen. Daarom is de powerband ook zo geliefd bij professionele sporters.

Let wel op een juist gebruik

De eenvoud van zo een powerband doet niet weg dat er wel gelet op dient te worden dat het gebruik wel op de juiste wijze plaats zal vinden. De kans is anders wel groot dat er toch niet voldoende ondersteuning plaats zal vinden met alle gevolgen van dien. Er zijn gelukkig altijd wel genoeg instructies te vinden en zullen die ook gelijk aangeven van welke weerstand er gebruik gemaakt zal moeten worden. Vaak zijn powerbands voor warming-up en blessurepreventie verkrijgbaar in een setje en kan er dus zelf gekeken worden welke het best bij jou.

Voor het onderhoud van de powerband hoef jij je trouwens niet al te veel zorgen te maken omdat het elastisch materiaal veelal uit latex bestaat en een milde zeepoplossing al voldoende zal zijn. Het opbergen levert ook geen problemen op en past de band in elke sport tas.

Het is wel verrassend om te zien dat zo een eenvoudig ogende powerband zo veel invloed heeft op de manier waarop onze spieren en gewrichten onlast worden tijdens het oefenen. Heel wat blessures worden op deze wijze voorkomen en wordt ook het herstel van bestaande zo niet gehinderd. Door blijven oefenen is dus mogelijk en blijft de je zo jouw conditie behouden. Ook bij de warming-up helpt de extra weerstand die zo een powerband biedt ook een aardig handje mee. Door met de verschillende beschikbare sterktes te werken kunnen de spieren ook verschillend aangepakt worden. Het bandje is dus een onmisbaar accessoire en eenvoudig door een ieder te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *