Mensen die willen gaan diëten zijn vaak hard op zoek naar de juiste manier om te eten en de juiste manier om te sporten. Ze nemen dit vaak erg serieus. Ze zoeken naar de juiste momenten om te eten, de juiste macronutriënten en het beste aantal herhalingen tijdens het sporten. Ze besteden daarmee te weinig aandacht aan een belangrijk aspect: zelfdiscipline.

Dit psychologische aspect van gewichtsverlies bepaalt je succes namelijk. Je kunt nog zo goed weten wat je moet doen, maar als je het niet doet, zul je nooit succesvol zijn. In dit artikel deel ik een aantal psychologische trucs met je die je succes enorm zullen vergroten. En het goede nieuws is, je hoeft er geen psychologie voor te hebben gestudeerd.

Truc 1: meten is weten

Veel mensen weten wel wat ze willen doen, maar ze weten vaak niet of ze het wel doen. Dat klinkt misschien stom, maar het komt heel vaak voor. Zo kan het bijvoorbeeld dat mensen niet precies weten wat ze eten en het komt ook voor dat ze niet weten hoeveel gewicht ze nu precies hanteren bij verschillende oefeningen.

Een bijkomend voordeel van meten is dat het je ook aan je doelen herinnert. Als je namelijk elke dag begint op de weegschaal, wordt je weer even met je neus op de feiten gedrukt. Je wordt er aan herinnert dat je overgewicht hebt en dat je van plan was om wat af te vallen.

Truc 2: doelen stellen is belangrijk

Zoals ik in de vorige truc al besprak is het van groot belang om goede doelen te stellen. Die leiden je namelijk tot je acties en bepalen wat je gaat doen.

Daarbij is het niet alleen belangrijk dat je doelen stelt, maar ook dat je de goede doelen stelt. Binnen de psychologie hanteren we het SMART principe. Dit staat voor:

Specifiek: wat wil je precies bereiken? Dus niet: “ik wil afvallen”, maar: “ik wil vijf kilo afvallen”

Meetbaar: hoe kun je meten of je doel bereikt is. In dit geval dus: kilo’s of eventueel centimeters

Acceptabel: is dit voor je omgeving ook realistisch. Kan je huishouden het aan als je ineens vaker gaat sporten?

Realistisch: Is het doel wel haalbaar. We gaan er ongeveer vanuit dat het haalbaar is om een halve kilo per week af te vallen.

Tijdgebonden: Als je alleen zegt dat je wilt afvallen, is dat nog niet voldoende, je moet ook weten wanneer je dat bereikt wilt hebben. Psychologisch gezien zul je het anders steeds achteruit verplaatsen.

Truc 3: zet je zelf voor het blok

Als je goede doelen hebt, heb je zelfdiscipline nodig om deze doelen ook daadwerkelijk op te volgen. Het is daarbij handig om er voor te zorgen dat je optimaal gemotiveerd bent om je doelen te halen.

Wij raden daarbij aan om bijvoorbeeld een weddenschap aan te gaan en om met anderen te gaan afvallen. Op die manier kun je elkaar steunen en aanmoedigen. Je zult zien dat dit veel beter motiveert dan wanneer je samen bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *