Dips zie je bijna iedere krachtsporter wel doen. Crossfitters, bodybuilders, powerlifters maken allemaal wel gebruik van deze oefening om kracht op te bouwen in de schouders, triceps en borst. Niet alleen voor het opbouwen van kracht is deze oefening super maar ook voor het ontwikkelen van spiermassa.

Waar moet je op letten bij het uitvoeren van dips?

Dips zijn misschien een erg goede oefening om te werken aan je triceps, schouders en borst maar de oefening kan voor mensen die problemen hebben met hun schouders ook erg belastend zijn. Twee veel gemaakte fouten zijn:

Een veelvoorkomende fout die je bij sporters ziet is dat ze tijdens het uitvoeren van de dip beweging de ellebogen naar buiten draaien. Deze fout zie je ook bij het bankdrukken en het opdrukken gebeuren. Let er dus op dat je ellebogen zoveel mogelijk tegen je lichaam aanhoudt tijdens het dippen.

Ook zie je veel mensen erg naar voren leunen tijdens het dippen. Probeer dit te voorkomen door recht naar beneden te gaan en je dus verticaal weer omhoog te drukken.

drie mensen doen ring dips

Ring dips en de muscle-up

Binnen CrossFit zie je meer ring dips dan ”gewone” dips. Deze manier van dippen is voor de gemiddelde sporter een stuk zwaarder dan de normale dip omdat er een stuk meer bij komt kijken bij het trainen op de ringen. Je moet namelijk zelf je handen forceren om op eenzelfde plek te blijven. Dit zorgt er wel voor dat er een stuk meer spieren aan het werk gaan.

Als je ooit een muscle-up wil kunnen aan de ringen moet je zeker gaan beginnen met ring dips. De kracht die je nodig hebt bij een muscle-up moet je zeker ontwikkelen door het doen van vele ring-dips en pull ups. Dit is ook een reden waarom je crossfitters veel dips ziet doen op de ringen, zodat ze sterker worden in de ring dip en dus ook sterker zullen worden in de muscle-up. Verwacht alleen niet dat je met alleen dips de muscle up makkelijk aan kan, de transitie voor de de muscle-up vereist ook erg veel van je lichaam.

Weighted dips

Als je wat gevorderd bent zullen de normale dips je misschien al te makkelijk af gaan. Nu wordt het tijd om ze wat zwaarder te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een gewichtsvest of met een dipping belt. Een dipping belt is een riem die je om je middel doet waar je vervolgens dumbbells, kettelbells of schijven aan hangt om de oefening wat zwaarder te maken. Heb je nog nooit weighted dips gedaan, begin dan met een laag gewicht als 5 kg. Als dit makkelijk gaat kun je het vervolgens verzwaren. Weighted dips kun je zowel op de normale dip bars als op de ringen doen.

Setje Ringen

1 reactie

  1. Bij chest dips hoor je je bovenlichaam naar voren te leunen voor de extra druk op de borst terwijl rechte rug meer triceps traint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *