Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam. Ze spelen een rol in onder andere wondgenezing, opbouw van hormonen en enzymen.
De hoeveelheid eiwitten die nodig zijn, hangt af van hoe actief iemand is.
Voor niet sportende personen is 0.8 gram per kg lichaamsgewicht voldoende.

Echter sportende mensen (dus ook mensen die aan krachttraining doen) hebben een verhoogd eiwit behoefte, gezien er stress op het lichaam plaats heeft gevonden waarvan het moet herstellen.

De behoeften van sportende mensen ligt hierdoor rond de 1.5-1.8 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht. Voor de zekerheid wordt meestal aangeraden om rond de 2 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht te nemen.

Als je aan wilt komen, is het belangrijkste dat je voldoende kcal binnenkrijgt. Gezien je al in een verhoging zit, zal je al snel aan je eiwitten komen. Wat ikzelf als richtlijn zou gebruiken, is om 1.5 – 2 gram eiwitten per doelstelling kg lichaamsgewicht te consumeren.

Aantal gram eiwit per kg lichaamsgewicht

Hoe hoger jouw lichaamsgewicht doel is, des te lager de hoeveelheid gram eiwitten per kg lichaamsgewicht.

Als je wilt afvallen, is 2 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht in het begin ook hiervoor aan te raden.
Echter naarmate je erg laag in vet% zou gaan, bijvoorbeeld voor een show of omdat het bijna zomer is ;), is een verhoging in eiwitten aan te raden. Je kunt jouw eiwitten behoefte dan ophogen naar 2.5 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht.

Mijn advies is om rond de 2 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht te zitten. Hierdoor ben je er zeker van dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, zonder dat het ten koste gaat van de andere twee voedingsstoffen, koolhydraten en vetten.
Ook zorgt deze richtlijn ervoor dat het simpel word gehouden. Consequent zijn in je voeding en training is het belangrijkste, wat gemakkelijker gaat als je de voeding zo simpel en effectief mogelijk houd.

Wat is jouw favoriete eiwitten bron? Laat het weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *