Sinds jaar en dag zijn ze niet meer weg te denken uit ons straatbeeld: de elektrische fiets. Vroeger alleen populair onder senioren, maar tegenwoordig de standaard onder de stalen rossen. Vrijwel iedereen die zijn of haar gewone fiets wil vervangen stapt over op een fiets met trapondersteuning. Overweeg jij ook een elektrische fiets te kopen maar ben je nog niet helemaal bekend met de ins en outs, dan helpen we je een stuk op weg.

Korte feiten over de elektrische fiets

Je kan met een elektrische fiets, zonder veel moeite, hoge snelheden halen. Met een gewone fiets is het stevig doortrappen om 20 km per uur te fietsen, met een elektrische fiets kun je voor een langere tijd een snelheid van tot 25 km per uur aanhouden. Tot deze snelheid is het dragen van een fietshelm wettelijk niet verplicht, al kunnen we het dragen daarvan wel adviseren.

Een van de grote voordelen van een elektrische fiets is dat deze milieuvriendelijker zijn dan een auto, brommer of motor. Je reduceert de uitstoot enorm ten op zichten van motor aangedreven voertuigen, vooral als de accu geladen is op basis van groene stroom.

Een elektrische fiets is ideaal voor het afleggen van lange afstanden. Met name afstanden van 10-15 km zijn met een elektrische fiets prima af te leggen, zonder bezweet en buiten adem op je plek van bestemming aan te komen. Gebruik je je elektrische fiets voor woon-werk verkeer en ontvang je een kilometervergoeding? Hiermee verdien je je fiets gemakkelijk terug!

Hoe lang gaat een accu mee van een elektrische fiets?

Hoe lang een accu mee gaat van een elektrische fiets heeft te maken met hoe je hem onderhoudt en met het type accu. Een goede accu gaat ongeveer 5 tot 7 jaar mee. Dat houdt niet in dat hij daarna kapot is, maar de accucapaciteit is in die tijd dermate teruggelopen dat de actieradius erg beperkt wordt.

Hoe kan je de levensduur van je accu optimaal benutten?

Om het maximale uit je accu te halen geven we je de volgende tips:

Wettelijke verplichtingen

Bij de gewone elektrische fietsen heb je geen andere verplichtingen dan bij een gewone fiets. Dit is anders bij de snellere e-bikes, de speed pedelec. Deze hebben een maximale snelheid van 45 km per uur. In dat geval heb je een bromfietsrijbewijs (AM) nodig en een goedgekeurde helm.

Laat je adviseren!

Elektrische fietsen zijn er vele varianten. Comfortabel of sportief, met voorwiel- of middenmotor, herenframe of lage instap: de keuzes zijn legio. Om zeker te zijn dat je de elektrische fiets koopt die bij jouw wensen en eisen aansluit, is het raadzaam een e-bike specialist te bezoeken. Hier kan je alle types zelf uitproberen en ervaren. Samen met het advies van de specialist kan jij een weloverwogen keuze maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *