Hij is een van de oudste spelers in de Eredivisie, tevens is hij één van de trouwste spelers als het gaat om clubliefde. De 35-jarige verdediger Bram van Polen speelt al sinds 2007 voor PEC Zwolle. Afgelopen voorjaar tekende hij opnieuw voor een jaar bij. Hiermee is van Polen een mooi voorbeeld voor menig sporter, maar hoe blijft hij fit?

Het was overigens nog even onzeker voor van Polen of zijn contract weer verlengd zou worden bij PEC Zwolle. Door de corona crisis heeft de competitie afgelopen voorjaar even stilgelegen, en moest de club bezuinigen. Een onzekere tijd voor veel van de spelers. Van Polen werd uiteindelijk in mei uit zijn onzekerheid verlost met een nieuw jaarcontract. Goed nieuws, niet alleen voor de voetballer, ook voor de club en zijn fans. Met van Polen op het veld heeft PEC Zwolle nog meer kans om wedstrijden te winnen in de Eredivisie, aldus de voetbal analisten. Trainer John Stegeman beaamt dit in een interview met De Stentor. De voetballer doet er zelf dan ook alles aan om fit te blijven.

Afgelopen voorjaar liep de verdediger nog een halve marathon. Hij zocht naar een uitdaging, op dat moment lag de competitie namelijk helemaal stil. Doelloos rennen komt niet in zijn woordenboekje voor, maar een doel om naartoe te trainen was er op dat moment ook niet. Daarom koos van Polen die halve marathon, hoewel hij dit niet dagelijks zal doen. In een interview met de Telegraaf zegt hij: “We weten niet wanneer we moeten beginnen, dus werken ook niet naar iets toe. Ik snap heel goed dat het advies van het RIVM leidend is, en de KNVB daarom nog geen grote beslissingen neemt. Daarom stel ik met zo’n halve marathon maar een doel voor mezelf. Heb ik ook minder spijt als ik in deze tijd een keer de barbecue aansteek en een biertje drink.”

Buurt bootcamp

Naast hardlopen ging de topsporter ook aan de slag met oefeningen in zijn tuin. Trainen op zijn club mocht toen niet, dus was het zaak om thuis fit te blijven. Vanuit de club werd een trainingsschema voor thuis opgesteld. Een best pittig programma, aldus de voetballer. Op dat moment zat iedereen nog thuis, zo ook zijn buren. Zij vonden het programma wel interessant en wilden meedoen. Zo werd er vrij spontaan een bootcamp opgericht in de buurt waarbij van Polen als soort instructeur de oefeningen voordeed.

Zijn sport clinics bleven niet alleen in de buurt. Zo verzorgde de verdediger van PEC Zwolle vanuit huis ook clinics voor bedrijven. Hiermee steunde van Polen de Voedselbank, na een donatie van 50 euro kon je live online een workout volgen. Ook ging hij langs bij lokale clubs om de voetballers, waarbij de competitie ook was stilgelegd, in beweging te houden.

Crossfit voor voetballers

Niet alle crossfit oefeningen zijn geschikt of van toegevoegde waarde voor voetballers. Maar je kunt je voorstellen dat met name de loop en been oefeningen wel belangrijk zijn. Net als core stability oefeningen. Voor voetballers is explosieve kracht in de benen belangrijk, voor sprints of jumps. Zo is het voor voetballers aan te raden de box jump, en andere sprong oefeningen voor die explosieve kracht, te trainen. Maar ook kuitoefeningen en looptraining zijn belangrijke elementen die je in je workout terug moet laten komen. Dit zien we ook in de workouts van Bram van Polen terugkomen, veel gericht op de benen, maar ook op bijvoorbeeld de buikspieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *