Bij alle vormen van sporten is het belangrijk om af en toe te kijken naar je gewicht.

Je moet daar namelijk je manier van sporten op aanpassen. Ook bij fitness moet je dus rekening houden met je BMI. Wanneer je wilt gaan sporten volgens een bepaald fitnessschema, moet je als eerste je BMI weten.

De verhouding tussen je gewicht en je lengte wordt aangeduid met de term BMI. Dit betekent Body Mass Index. Een BMI tussen de 18,5 en 25 betekent dat je een gezond gewicht hebt. Dit is ideaal en dan hoef je niet af te vallen of aan te komen. Een BMI onder de 18 betekent dat je ondergewicht hebt. Als je ondergewicht hebt, heeft je lichaam minder reserves. Je kunt hierdoor sneller ziek worden en je hebt een grotere kans om te overlijden. Je overlijdt 2x sneller als je ondergewicht hebt, dan als je een gezond gewicht hebt. Een BMI boven de 25 is ook ongezocht. Je hebt op dat moment namelijk overgewicht. Bij een BMI tussen de 25 en 29 kun je het beste gaan sporten en je eten daar op aanpassen. Een BMI boven de 30 is echt gevaarlijk en hier moet je echt wat aan gaan doen. Je loopt meer risico op diabetes, gewrichtsklachten en hart- en vaataandoeningen. Daar komt ook nog eens bij dat je een grotere kans hebt om te overlijden. Iemand met overgewicht overlijdt 1,3x sneller dan iemand met gezond gewicht.

Als je je BMI wilt berekenen, moet je rekening houden met een aantal dingen. Je moet bij een tabel je gewicht en je lengte invullen. Deze moet je dus precies weten. Als je minderjarig bent, is het ook belangrijk om je leeftijd in te vullen. Dit heeft ook weer invloed op je BMI. Tot slot is het ook belangrijk om je geslacht in te vullen. Vrouwen mogen namelijk iets meer vet hebben op hun lichaam dan mannen. Je moet alleen niet direct conclusies verbinden aan je BMI. Als je een BMI hebt van 27, wil dat niet gelijk zeggen dat je ongezond bent. Je middelomtrek is ook een belangrijk factor. Dit moet je samen zien met je BMI.

Na het berekenen van je BMI kun je gezond starten aan je fitnessschema. Het fitnesschema is dan afgestemd op jouw lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *