Iedereen weet dat optrekken een zeer goede oefening is om je rug te trainen. De zogenaamde pull ups kun je op verschillende manieren uitvoeren om op die manier de focus op je rugspieren te verleggen naar bijvoorbeeld de lats.

Voor een flinke man of vrouw zijn pull ups op zich al een hele uitdaging. Als je 80, 90, 100 of meer kilo’s de lucht in moet trekken dan is dit vaak een flinke opgave. Om daar hele setjes van te maken zoals 4 keer 8 herhalingen is voor veel mensen onhaalbaar.

Vooral voor de beginnende krachtsporter zal dit niet direct lukken. Voor deze sporters zijn verschillende vergelijkbare oefeningen te bedenken om eerst wat te oefenen. Denk aan lat pulls of rows om je rug en armen te versterken. Ook kun je denken aan contragewicht. Veel sportscholen hebben een pull up station met contragewicht zodat je niet direct je gehele gewicht omhoog hoeft te trekken. Op die manier kun je langzaam oefenen totdat je met je eigen lichaamsgewicht kunt optrekken.

Voor (beginnende) krachtsporters die wat kleiner van stuk zijn geldt een heel ander probleem. Die hebben vaak weinig moeite met pull ups waardoor zij de spieren niet meer voldoende prikkelen om nog vooruitgang te boeken. Hiervoor zijn een stuk minder oplossingen te vinden helaas. Gelukkig zijn er gewichtsvesten. Een gewichtsvest is een vest, vaak in de vorm van een bodywarmer die je 10, 15, 20 of meer kilo’s extra geeft.

Met zo’n gewichtsvest wordt het ineens een stuk zwaarder om je pull ups goed uit te voeren. Behalve het gewicht van het vest, zitten er vaak ook nog allerlei extra mogelijkheden aan het vest om deze te verzwaren.

Behalve voor pull ups worden de gewichtsvesten ook veel gebruikt voor push ups. Opdrukken met 20 kilo extra aan je lijf is nog niet zo makkelijk! Er zijn tal van oefeningen te verzinnen die je extra aan het werk zetten met een gewichtsvest. De gewichtsvesten zie je dan ook steeds vaker terug bij trainingen zoals crossfit en bodypump.

Fitnesskoerier.nl - Fitness, krachtsport en personal training

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *