Gymnastiek staat voor alle sporten die een vorm van acrobatiek in zich hebben. Het bestaat uit verschillende onderdelen zoals turnen, ritmische gymnastiek, trampolinespringen, acrobatische gymnastiek en de ringen.

Gymnastiek in CrossFit

Gymnastiek is ook een belangrijk onderdeel van CrossFit, zoals u misschien al wist zijn een set van gymnastiek ringen niet te missen in een CrossFit box. Met oefeningen die uit het gymnastiek voortkomen wordt er onder andere aan kracht, balans en coördinatie gewerkt.

Belangrijke oefeningen uit het gymnastiek die in CrossFit gebruikt worden zijn handstanden, ring muscle-ups, ring dips, l-sits en nog meer statische houdingen.

demonstratie van de gymnastiek ring muscle up

 Ring muscle-up

De muscle-up is een oefening waarbij je met een kleine, zwaaiende beweging jezelf optrekt en deze zo snel mogelijk omzet tot een dip om boven de ringen uit te komen. Een muscle-up is ook mogelijk op een stang in plaats van op de ringen.

Calisthenics

Calisthenics kan gedeeltelijk samen worden gerekend met gymnastiek, omdat er soortgelijke oefeningen gedaan worden. Calisthenics staat voor oefeningen zonder veel apparatuur, deze worden vooral met het eigen lichaamsgewicht gedaan, of met simpel materiaal in plaats van dure machines. Denk hierbij aan opdrukken, optrekken (op ringen). Ook kunnen oefeningen als (één benige) squats, lunges, toes to bar, touwklimmen en sit-ups bij Calisthenics worden gerekend.

man laat de pistol squat zien
Eén benige squat (pistol squat)

De pistol squat, hiernaast met halter afgebeeld wordt als één van de moeilijkste oefeningen met lichaamsgewicht voor het onderlichaam gezien. De oefening vereist naast kracht, erg veel flexibiliteit, balans en coördinatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *