Veel mensen die aan krachttraining doen hebben het niet zo op cardio. Ze vinden het vaak saai, het duurt te lang en je schiet er niks mee op. Anderen zeggen juist dat cardia absolute noodzaak is bij de krachttraining. Zij sluiten elke training af met 15 tot 30 minuten cardio. Dat je cardio na je krachttraining moet doen, dat hebben we al eens uitgelegd. Maar is cardio belangrijk bij krachttraining?

Hoe belangrijk is cardio bij krachttraining?

Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Als je moeite hebt om af te vallen door je voedingsschema aan te passen, dan kun je cardio aan je training toevoegen om zo nog wat extra calorieën te verbranden. In dat geval is cardio belangrijk om het gewenste resultaat te krijgen.

Vind je het belangrijk om naast je spieren ook je conditie te trainen? Dan zal je over het algemeen gezien, niet voldoende hebben aan alleen krachttraining. De inspanning daarvan is de kort en te intens om als duurtraining te volstaan. In dat geval is cardio belangrijk.

Wil je vet verbranden? Ga dan niet je reps omhoog gooien tot bijvoorbeeld 4 setjes van 15 herhaling. Je traint daarmee wel je spieruithoudingsvermogen maar niet je longinhoud. Daarbij komt dat een dergelijke training blessuregevoelig is. Wil je dus vet verbranden bij je krachttraining? Dan is cardio belangrijk!

Kortom, het belang van cardio is afhankelijk van je doel. Eet je veel om zo wat kilo’s aan te komen, dan kun je cardio beter tot een minimum beperken omdat je daarmee veel calorieën verbrand die je (soms met pijn en moeite) naar binnen hebt gewerkt gedurende de dag. Cardio voegt niets toe aan je spiermassa. De wildste verhalen gaan hierover rond. Toch is er geen studie die wetenschappelijk vaststelt dat je spiermassa na een training beter vasthoudt als je cardio na je krachttraining dus niet.

Stel jezelf een doel. Het is nagenoeg onmogelijk om enkel spiermassa aan te komen. Kweek massa dat voornamelijk uit spieren bestaan en train daarna de randjes extra vet weg middels cardio!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *