Het paleo dieet is een modern dieet dat bestaat uit ‘echt’ voedsel, maar is daarnaast eigenlijk ook alles behalve modern en wordt daarom ook wel het jager-verzamelaar of caveman dieet genoemd. Met echt voedsel, wordt voedsel bedoeld dat uit de natuur komt, en dus zo min mogelijk bewerkt is. cave man paleo dieet

De laatste jaren is het paleo dieet erg populair aan het worden, in de Verenigde Staten is het al erg populair en het begint nu ook in Nederland groter te worden.

Wat wordt er gegeten in een paleo dieet?

Het oermens dieet bestaat uit voedsel dat al duizenden jaren bestaat, denk hierbij aan vlees en vis, groenten en fruit, noten, olie en vetten.

Vlees en vis

Bijna al het vlees en vis is toegestaan in het paleo dieet. Denk hierbij aan kippenvlees, varkensvlees, kalfsvlees, lamsvlees, kalkoen, zalm, kreeft en mosselen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn kippenpoten, kippenborst, bacon, varkenshaas, steak en zalmfilet. Vlees of vis dat bewerkt of ingeblikt is, is dus niet paleo.

Groenten

Bijna alle groenten zijn in het paleo dieet. Denk hierbij aan wortels, spinazie, broccoli, selderij, avocado, bloemkool, peterselie, uien en zoete aardappelen. Wel wordt er in het paleo dieet afgeraden om veel groenten te eten die een hoog zetmeelgehalte hebben en een lage voedingswaarde, zoals aardappelen. Eet deze dus met mate.

Fruitpaleo piramide

Fruit is erg belangrijk in het paleo dieet. Denk hierbij aan appels, blauwe bessen, bananen, sinaasappels, frambozen, ananas, aardbeien, bramen, mango en perzik. Fruit wordt erg aangeraden in het paleo dieet, maar omdat er veel (natuurlijke) suikers in zitten wordt het voor mensen die binnen een korte tijd af willen vallen, aangeraden om er niet te veel van te eten. Hiervoor in de plaats kan er bijvoorbeeld meer groente worden gegeten.

Noten

Noten zijn ook een erg belangrijk onderdeel van het paleo dieet. Denk hierbij aan amandelen, cashewnoten, pecannoten, walnoten, pijnboompitten en macademia noten. Noten zijn er gezond maar ook moet er niet teveel van worden gegeten als het doel afvallen is, ze kunnen namelijk nog wel eens veel vetten bevatten, zoals cashewnoten.

Olie en vetten

Olie en vetten leveren energie naar ons lichaam en daarom is het belangrijk in het paleo dieet. Denk hierbij aan kokosolie, olijfolie en cacaoboter. Probeer zonnebloem olie en margarine te vermijden.

Paleo dieet en sporten

Het paleo dieet wordt veel gebruikt in combinatie door crossfitters. Crossfitters willen een functioneel en sterk fysiek op te bouwen en hechten hiernaast ook veel waarde aan een gezonde levensstijl. Dit gaat vaak samen met het paleo dieet, aangezien het doel van het paleo dieet ook is het hebben van een gezonde levensstijl. Het is dus erg populair onder de crossfitters omdat het eten van natuurlijk voedsel en zo min mogelijk bewerkt voedsel, zorgt voor een gezond lichaam. Met het sporten hiernaast zorgt dit voor een gezond, fit en sterk lichaam.

Voordelen van het paleo dieet

Hiernaast zorgt het ook nog voor een gladdere huid en een gezonder gebit.

wat wel en wat niet bij het paleo dieet

Hoe begin ik aan het jager-verzamelaars dieet?Het nederlandse paleo boek

Beginnen aan het paleo dieet kan erg lastig zijn voor de gemiddelde mens. Uit het niets over gaan naar natuurlijke producten en bijvoorbeeld voedsel als brood en granen niet meer te eten kan erg moeilijk zijn. Sommige voedingsmiddelen vindt je gewoon erg lekker en wil je niet snel opgeven en hiernaast kan het paleo dieet ook nog eens erg duur zijn. Wat er aangeraden is om er langzaam aan te beginnen. Bouw het paleo dieet dus rustig op, probeer met verloop van de tijd steeds minder bewerkte producten te eten. Door middel van regelmatige, kleine veranderingen werk je toe naar het paleo dieet. Een bekend voorbeeld is ook de 80 % methode, van maandag tot vrijdag alleen maar paleo eten, en één dag in het weekend eet je wat je niet laten kan.

Gezond afvallen met het paleo dieet

Het paleo dieet is een ideaal middel om gezond mee af te vallen. Het zorgt namelijk voor inname van gezonde vetten, magere witten en weinige (onnodige) koolhydraten en genoeg groenten en fruit. Dit zijn allemaal belangrijke factoren bij het verliezen van overgewicht.

Voorbeeld van een paleo maaltijd

Hieronder wordt een simpel, paleo recept weergegeven, wat ongeveer een half uurtje in beslag zal nemen. (5 minuten voorbereidingstijd en 25 minuten kooktijd) De paleo maaltijd is voor vier personen bedoeld en bevat kip, bacon en broccoli.

Ingrediëntenvoorbeeld van een paleo maaltijd

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven op ongeveer 180-200 graden voor.
  2. Plaats de stukjes spek rondom de kipfilet, leg dit in een ingevette (oven) schaal. Leg de broccoli omheen.
  3. Gooi de 2 tot 3 eetlepels balsamico en olijfolie over de kip met bacon en broccoli.
  4. Strooi de knoflookpoeder, zout en peper naar eigen smaak erover heen. (dit kan ook met de balsamico en olijfolie worden gemend)
  5. Bak dit ongeveer 20-25 minuten in de oven totdat het gaar is.
  6. Geniet van de paleo maaltijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *