Er is een groot verschil tussen een reguliere sportschool en een box. Het doel van dit artikel is niet om een normale sportschool af te kraken en boxen te promoten, maar juist om deze te vergelijken. Het is namelijk 100 % afhankelijk van je doelstelling waar je zou moeten trainen.

De vraag wordt erg veel gesteld, wat is er anders aan een box dan een normale gym? Wat is beter? Wat zijn de voordelen van? Waarom zou ik niet gewoon naar een normale sportschool gaan, daar kun je toch ook gewoon trainen? mensen doen box jumps

Natuurlijk verschilt het helemaal aan je doelstelling waar je zou moeten trainen. In een normale sportschool zullen veel mensen trainen die vooral op spiermassa gericht zijn en dus breder willen worden. Het is logisch dat deze niet voor een box zullen kiezen omdat dit niet past bij hun doel. In een box zullen mensen trainen die vooral fit willen worden.

De hieronder genoemde voor- en nadelen zijn algemeen, en dus niet over alle boxen en sportscholen. Neem dus niet aan dat deze voor en –nadelen op elke box en gym betrekking hebben.

Ook een home gym wordt steeds populairder om te hebben en is zeker een ding om eens over na te denken. Je kunt je home gym bijvoorbeeld zo inrichten dat je een volledig squat rack hebt om de benen en billen te trainen. Daarnaast kan je een hometrainer neerzetten voor de cardio sessies.

Verschillen van een box tegenover een gym

Box

Gym

Bij een box zal er meestal meer persoonlijke begeleiding zijn dan bij een normale rich froning duwt een prowler sledsportschool, dit hoeft natuurlijk niet overal zo te zijn. Dit is vooral omdat er bij moeilijke bewegingen aangeleerd moeten worden, denk aan de overhead squat of muscle-up. Bij een normale sportschool wordt je al snel achter een machine gezet waarbij weinig tot geen techniek voor nodig is en dus de begeleiding ook niet nodig is.

Routine is the enemy. Bij een box zijn de trainingen variërend, er is elke dag een andere WOD. Bij een sportschool wordt er al snel een schema aangeboden die je voor een aantal maanden moet volgen. Dit brengt een eenzijdige manier van trainen met zich mee.

Bij een box staat het functioneel bewegen centraal, denk hierbij aan menselijke bewegingen zoals klimmen, springen, slepen, tillen etc. Bij een sportschool wordt er vaak niet naar bewegingen getraind maar naar spieren, door middel van machines. Dit hoeft niet direct een nadeel te zijn, tenminste niet als het doel is om spieren te kweken.

Voordelen van een gym tegenover een box

Gym

Box

Bij een box zijn er gezamenlijke WOD’s terwijl je bij een aantal fitness apparateneen gym meer je eigen gang kunt gaan.

Er is een breder aanbod bij de meeste gyms, zo is er een groot aanbod aan machines, en cardio apparaten (fietsen, roeien, loopbanden etc).

Een gym is vaak de hele dag open, terwijl er bij een box vaak vaste tijden zijn waarbij er WOD’s worden gedaan. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, ook veel boxen maken gebruik van open gyms. Op deze dagen kun je voor jezelf trainen.

De prijs is echter wel een groot verschil, bij goedkope sportscholen zoals Fit for Free en Basic Fit kan je vaak al voor 15 euro per maand onbeperkt trainen terwijl de prijzen bij een box een stuk hoger zijn.

We willen hierbij nog eens duidelijk maken dat we niet het één of het ander beter vinden, beide hebben voordelen. Wil je meer spieren kweken dan is een normale sportschool wat voor jou, wil je fitter worden en beter kunnen bewegen dan is een box zeker wat voor jou.

1 reactie

  1. De sfeer is ook een groot verschil. De manier waarop iedereen in een box met elkaar omgaat is zo veel spontaner dan in een sportschool. Je voelt je direct welkom en je wordt aangemoedigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *