Om sneller af te vallen is het belangrijk om het metabolisme te versnellen. Wat is metabolisme precies en hoe werkt dit? Daar gaan we het in dit artikel over hebben.

Wat is metabolisme?

Metabolisme is de combinatie van verschillende biochemische processen waarmee het lichaam voedingsstoffen in energie omzet. Als jouw metabolisme versnelt, leidt dit tot een snellere verbranding van calorieën. Hierdoor worden er meer calorieën verbrand en is het gemakkelijker om af te vallen. Je kunt jouw metabolisme op verschillende manieren versnellen. Dit doe je onder andere met voeding en door te sporten.

Metabolisme versnellen

Hieronder bespreken we een aantal methodes waarmee je het metabolisme kunt versnellen. Denk aan:

Door eiwitten te eten, kun je het metabolisme voor een periode van enkele uren versnellen. Dit effect is groter als er vetten, koolhydraten en eiwitten gegeten worden. Bij het eten van eiwitten is dit effect het grootst. In dat geval wordt jouw metabolisme 15% tot 30% procent versneld. Bij koolhydraten en vetten is dit effect er ook, dan is dit effect echter kleiner. Eet je een ontbijt dat rijk aan eiwitten is? Dan kun je daar verschillende voordelen mee behalen: zo eet je op dagelijkse basis gemiddeld 400 calorieën minder en gedurende een dag denk je nauwelijks aan eten. Dus begin je met een portie eieren, vlees, vis, noten of zaden? Dan kan dit later op de dag voor grote voordelen zorgen.

Het overslaan van maaltijden, is een relatief onbekende manier waarop je jouw metabolisme kunt versnellen. Dit druist in tegen de gedachte dat een ontbijt of circa vijf tot zes maaltijden per dag jouw metabolisme zou versnellen. De wetenschap zegt dat het gezond is om af en toe maaltijden over te slaan. Ook kun je overwegen om meerdere dagen te vasten. Op dit moment breng je het lichaam in een staat, waarbij er beter verbrand zal worden. Eet je meerdere dagen niet? Pas dan komt het lichaam in een staat van verhongering waarbij er veel minder verbrand zal worden en het lichaam in een spaarstand gaat. Dit principe wordt intermittent fasting genoemd.

Een cheat day is helemaal niet verkeerd om zo nu en dan toe te passen. Belangrijk is om het op de juiste manier te doen. Eet ongeveer twee keer zoveel dan je normaal zou doen en plan dit op een vaste dag in de week in. Uiteindelijk zal het metabolisme versneld worden met zo’n 6% tot 7%. Als er sprake is van obesitas, zal het voordeel iets kleiner zijn. Na een cheat day heb je meerdere dagen minder behoefte aan voeding. Dit effect wordt aangewakkerd door het hormoon ghreline en houdt ongeveer drie dagen aan. Een mooi moment om het dieet af en toe los te laten en nu ook door de wetenschap bewezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *