Wereldwijd ondervinden meer dan 140 miljoen mannen er last van: impotentie. Wanneer je als man te maken krijgt met impotentie, kan dit voor veel schaamte zorgen. Dit is echter niet nodig. Er bestaan meerdere impotentie oorzaken en vrijwel iedere oorzaak is goed te behandelen. Uiteraard is de soort behandeling afhankelijk van de oorzaak. Voordat je dit probleem kunt behandelen is het goed om te weten wat impotentie precies inhoudt. Bij impotentie hebben mannen last van erectieproblemen. Zij zijn niet langer in staat om hun penis (volledig) stijf te krijgen en/of deze zo te houden. Dit heeft tot gevolg dat penetratie bij de partner niet langer mogelijk is. Impotentie heeft hierdoor een grote invloed op je seksleven en relatie.

Medisch en psychische oorzaken

impotentieImpotentie oorzaken kunnen zowel medisch (ook wel fysiek genoemd) als psychisch van aard zijn. Bij veel gevallen van erectieproblemen spelen beide oorzaken een rol. Het is dus vaak een combinatie van beide oorzaken. In de penis bevinden zich drie cilinders die bestaan uit sponsachtig weefsel en over de gehele lengte van de penis lopen. Deze cilinders bevatten naast sponsachtig weefsel ook nog spiercellen en bloedvaatjes. Deze bloedvaatjes lopen bij een erectie vol met bloed. Hoe meer bloed er in deze bloedvaatjes zit, des te stijver de penis is. Ook bevat de penis diverse kleine zenuwuitlopers. Deze zenuwuitlopers worden bij seksuele stimulatie geprikkeld, waardoor de spiercellen zich ontspannen en de bloedvaatjes zich openen.

Erectieproblemen door aandoeningen

Wanneer de bloedvaatjes, zenuwen of spiercellen beschadigd raken, resulteert dit in een erectieprobleem. Voor een normale erectie spelen andere factoren ook nog een rol. Naast dat de penis volledig functioneel is, dient er ook sprake te zijn van seksuele opwinding en een normaal testosterongehalte. Hiernaast moet de hypofyse ( onder andere verantwoordelijk voor testosteronproductie) normaal functioneren. Bepaalde geneesmiddelen als ook roken en drugsgebruik kunnen impotentie veroorzaken. Bloedvaatproblemen, urologische problemen en leveraandoeningen kunnen het normaal functioneren van de penis ook beperken. Neurologische problemen (bijvoorbeeld rugletsel) en psychologische problemen (denk aan stress, vermoeidheid of een depressie) kunnen ook tot impotentie leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *