Veel mensen in de sportschool of box zie je gebruik maken van een lifting belt tijdens het doen van zware squats en deadlifts. Waarom maken sporters gebruik van een gewichthef of powerlift riem en wat heb je er eigenlijk aan? Vooral in de powerlift wereld is het gebruik van belts erg populair omdat zij regelmatig op maximaal kracht niveau trainen. Tegenwoordig zie je ook crossfitters er gebruik van maken bij bijvoorbeeld zware squats en deadlifts.

Wat is het en wat doet het?

Een lifting belt is een ondersteunend middel tijdens het liften. Het is eigenlijk gewoon een dikke riem die je om je middel doet. Deze trek je strak aan zodat je je buikspieren er tegen aan kunt drukken, hierdoor blijft je rug in een stabielere positie (mits goed gebruikt). De precieze hoogte waar je de riem om doet is per persoon verschillend, de een heeft hem redelijk laag om terwijl de andere het weer fijn vindt om hem wat hoger om te doen. Probeer dus uit wat voor jou het beste voelt en ga hier mee verder.

Voor wie is het geschikt

Je moet niet denken dat je met een lifting belt direct beter kan deadliften, squaten of pressen. Ga er dus ook geen gebruik van maken als je nog niet eens een ”redelijk” gewicht kunt liften op de oefening waarvoor je hem gaat gebruiken. Leer eerst goede techniek aan tot je een redelijk aantal kilo’s kunt liften waarna je vervolgens misschien eens gebruik kan maken vaan een riem. Doe dit ook niet met al je trainingen maar gebruik hem alleen voor je zware training. Zie het dus als een hulpmiddel en niet als een accessoire die je ”nodig” hebt tijdens het liften.

Het is dus niet geschikt voor beginnende sporters die nog geen idee hebben hoe ze goed hun core strak moeten houden tijdens bijvoorbeeld squats en deadlifts.

Een powerlift of gewichthefriem is dus zeker niet aan te raden voor de beginnende lifter of crossfitter. Maak er pas gebruik van als je goede techniek onder controle hebt, je al veel gewichten kan tillen en net dat beetje meer uit je training wil halen.

Wordt er niet afhankelijk van

Een nadeel bij het gebruiken maken van een fitness riem kan zijn dat je er afhankelijk van wordt. Als je alleen maar traint met je riem om betrek je in mindere mate je buik- en rugspieren bij de oefening waardoor deze minder ontwikkeld kunnen raken. Dit kan er voor zorgen dat jij afhankelijk wordt van je riem omdat jij zonder jouw fitness riem een stuk minder kan tillen. Gebruik hem daarom dus alleen als je denkt dat je het nodig hebt bij zware gewichten.

verschil tussen een powerlift en gewichthef riem

Soorten riemen

Er zijn verschillende soorten riemen waar je gebruik van kunt maken. De bekendste zijn de powerlift en gewichthef riem. De powerlift riem is op alle vlakken gelijk in tegenstelling tot de gewichthef riem waarvan de achterkant breder is dan de voorkant.

Powerlfit riem

Verschillende soorten powerlift riemen kun je bijvoorbeeld kopen bij fitness-seller, ook heeft CF-Lifestyle een leren powerlift riem en een nylon weightlifting belt.

Gewichthef riemMeer informatie

Gewichthefriemen kun je ook bij vele verschillende webwinkels kopen. Fitnesskoerier.nl bijvoorbeeld heeft een aantal verschillende soorten gewichthefriemen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *