Niet iedereen heeft geld genoeg voor een abonnement bij een dure sportschool of een box, vooral boxen kunnen erg duur zijn. Een goed alternatief is natuurlijk thuis een home gym met home gym apparatuur in te richten, als je hier tenminste de ruimte voor hebt. Dit kan je bijvoorbeeld in een garage doen en hoeft niet direct heel veel te gaan kosten.

Barbell, Rack, Pull up bar

Om je eigen trainingsruimte te maken moet je ten eerste kijken wat je nodig hebt, als crossfitter zijn een aantal dingen niet te missen zoals een barbell, een rack en een pull up bar. Haal dus eerst de belangrijkste dingen waar je veel verschillende dingen mee kan doen, zoals dus een pull up bar, een barbell en een rack om optimaal gebruik te maken van je stang.

Met een pull up bar kan je erg veel oefeningen doen die in WODs gedaan worden, om het nog leuker te maken koop je ringen erbij die je er weer aan de bars kan hangen om nog wat extra oefeningen te doen. Met een pull up bar en een setje ringen kan je al pull ups, dips, muscle-ups, toes to bar, l-sits en nog vele andere oefeningen doen. Een goede pull up bar kun je bijvoorbeeld op maat laten maken bij MonkeyXL. Vind je dit te duur dan kan je er natuurlijk ook zelf eentje maken, op internet staan genoeg tips en video’s om zelf een goede pull up bar in elkaar te zetten.

pull up bar kopen

Een barbell en wat schijven, hierbij raad ik je aan een goede olympische stang te kopen en een genoeg aantal kilo’s waarmee jij kan trainen. Om het perfect te maken koop je er bumper plates bij, aangezien je tijdens jeWODS nog wel vaak de stang van een hoogte wil laten vallen. Een nieuwe, kwalitatief goede stang en bumper plates kosten aardig wat geld, deze kun je in Nederland bij verschillende webshops kopen, bijvoorbeeld bij Fitness-Seller. Heb je hier het geld niet voor kan je ze natuurlijk ook tweedehands kopen.

Om optimaal gebruik te maken van je barbell met bumper plates is er natuurlijk ook een rack nodig, deze kosten jammer genoeg wel wat maar dan heb je ook zeker wat! Power racks of squat standaarden kun je ook kopen bij Fitness-Seller krachtapparatuur. De goedkoopste varianten zijn de halve power racks of alleen de squat standaarden.

Om je eigen box nog verder uit te breiden kun je een aantal dingen niet missen, zoals push-up handles, een springtouw voor je double-unders, weerstandsbanden, een ab-wheel, een dipriem of een gewichtsvest! Deze zijn zowat overal online wel verkrijgbaar voor niet al te hoge prijzen.

Zelf trainingsmateriaal maken

Nu heb je de belangrijkste dingen voor je eigen box, als je een fanatieke crossfitter bent wil je dit natuurlijk graag uitbreiden. Dit kan ook zonder allemaal duur spul te kopen. Je kunt bijvoorbeeld zelf trainingsmateriaal maken zoals medicine en wall balls, sandbags en atlas stenen, of materiaal goedkoop ophalen zoals een tractorband.

Duur materiaal

Strongman materiaal is vaak erg duur, denk aan farmer handles, een yoke, een log en sleën. Om dit allemaal nieuw te kopen gaat het je allemaal erg veel kosten. Dit materiaal kun je dus daarom ook vaak beter zelf maken, of laten maken.

Ook dumbbells en kettlebells zijn nieuw erg duur, heb je het geld dan is het zeker niet mis om ze nieuw te kopen. Heb je het geld niet dan kan je ze vaak tweedehands nog wel voor een mooi prijsje kopen. Er bestaan tegenwoordig ook verstelbare dumbbells en kettlebells, denk hierbij aan de bowflex dumbbell, deze kunnen ook erg handig zijn voor je homegym. In plaats van dat je een rek moet kopen voor 10 verschillende dumbbells met gewichten heb je één dumbbell die je erg snel kan verstellen.

Trainingsmateriaal voor home gym

Wat zijn jullie ervaringen met een homegym en wat hebben jullie er allemaal in staan? Laat het hieronder weten!

Check hieronder nog even een voorbeeld van een garage gym!

2 reacties

  1. Zelf train ik ook in een homegym waar ik vooral aan crossfit doe, beter kan niet. Heb er onder andere een barbell en wat kettlbells, ringen en een pull up bar. Kan er bijna alle crossfit oefeningen mee doen.

  2. Interessant artikel! Ik zit zelf ook te denken aan het aanschaffen van mijn eigen home gym, ik twijfel alleen nog. Reden is dat ik het juist wel leuk vind om een beetje onder de mensen te zijn in de sportschool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *