Ook al lijkt de kettlebell rage alweer over zijn hoogtepunt heen, de kettlebell is here to stay.
De kettlebell kent zijn oorsprong in Rusland. De kettlebell heeft iets weg van een gietijzeren kanonskogel met daaraan een handvat. Russische krijgers trainde rond 1700 al aan hun kracht, explosiviteit en uithoudingsvermogen met de kettlebell. En vandaag de dag wordt de kettlebell nog steeds gebruikt door Russische militairen om aan hun kracht, explosiviteit en uithoudingsvermogen te werken. Russische toptrainers merkte de goede resultaten die de militairen met de kettlebell behaalde op, en introduceerde de kettlebell bij topsporters. Ook de resultaten die de Russische topsporters boekte dankzij de kettlebell bleven niet onopgemerkt en al snel veroverde de kettlebell de hele wereld.

De kettlebell is zo populair om een aantal redenen:

Hoe te beginnen met kettlebell trainingen

Kettlebells zijn te koop in gewichten van 4 tot 48Kg, in stapjes van 4 Kg. Het algemene advies is dat vrouwen beginnen met een kettlebell van 8Kg en dat mannen beginnen met een kettlebell van 16Kg. Ook al klinkt dat niet zwaar, je zal merken dat het trainen met deze gewichten zeer intensief is. 1 kettlebell is voldoende om te starten, je kan overwegen om gelijk 2 kettlebells (van het zelfde gewicht) te kopen omdat je er dan meer soorten oefeningen mee kan doen.

Kettlebell oefening 1 – De tweehandige kettlebell swing
Deze tweehandige kettlebell swing is een goede oefening voor beginners, deze swing is het fundament voor kettlebell trainingen. Deze oefening is eenvoudig te leren en deze oefening is geschikt om mee te beginnen na je warming-up.

Zorg er voor dat je inademt op het moment dat je de kettlebell laat zaken en dat je uitademt als je de kettlebell omhoog swingt. Bij deze oefening is het belangrijk dat je de kracht uit je heupen laat komen en niet vanuit je armen.
Als beginner doe je 1 set van 10 herhalingen. Bouw dit op naar 2 sets van 10 herhalingen. Alvorens je het kan opbouwen naar 2 sets van 30 herhalingen.

Kettlebell oefening 2 – De kettlebell front squat
De kettlebell front squat is een goede oefening voor de been- en core spieren, met name de rugspieren. Deze oefening is een gemiddeld zware oefening.

Als beginner doe je 1 set van 10 herhalingen, dit kan je langzaam opbouwen naar 1 set van 30 herhalingen. Het belangrijkste is dat je deze oefening goed uitvoert, ga niet smokkelen om een bepaald aantal herhalingen te halen, hiermee belast je je rug op een verkeerde manier.

Kettlebell oefening 3 -De kettlebell one arm press
De kettlebell one arm press is een oefening die je met de kettlebell kan doen om je armspieren te trainen. Met deze oefening train je met name de triceps en in een wat mindere mate pak je de borstspieren en de voorkant van de schouder mee.

Als je de kettlebell omhoog brengt adem je uit, als je de kettlebell omlaag brengt adem je weer in.
Als beginner kan je beginnen met 1 set van 10 herhalingen per arm. Dit kan je opbouwen naar 1 set van 20 herhalingen alvorens je het opbouwt naar 2 sets van 20 herhalingen per arm.
]
Kettlebell oefening 4 – De kettlebell half get up
Dit is een complete oefening voor zowel de buik-, rug- en armspieren. Het accent van deze oefening ligt op de buikspieren en de oefening is redelijk eenvoudig te leren.

Na 5 herhalingen wissel je af met de andere kant. Als je omhoog komt adem je uit, als je omlaag gaat haal je adem.
Als beginner doe je 1 set van deze oefening met 5 herhalingen per kant. Dit bouw je op naar 3 sets van 5 herhalingen alvorens je het opbouw naar 3 sets van 15 herhalingen.

]

Kettlebell oefening 5 – De one arm kettlebell snatch
Als laatste een kettlebell oefeningen voor gevorderden. Met de one arm kettlebell snatch train je de schouder- rug- en borstspieren. Deze oefening is voor gevorderden omdat je de oefening explosief moet kunnen uitvoeren om het goed te kunnen doen.

Doe 1 set van 8 herhalingen en bouw dit op naar 3 sets van 8 herhalingen.

]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *