Kettlebell training is simpel gezegd het trainen met kettlebells. Dit zijn gewichten die een vorm hebben van een kanonskogel. Deze hebben een handvat waardoor je er vele oefeningen mee kan doen. De kettlebell, en het trainen ermee is afkomstig uit Rusland. Een kettlebell wordt in het Russisch ook wel Girya genoemd. Er is zelfs een sport van, Girevoy sport (kettlebell lifting) wat bestaat uit de snatch, jerk en long jerk. De kettlebell wordt al jaren gebruikt in Rusland voor meerdere trainingsdoelen, het werd vooral gebruikt door (top)sporters en militairen. Tegenwoordig trainen ook minder fanatieke sporters met een kettlebell, met als doel fit te worden.

Kettlebell training is anders dan het trainen met dumbbells. Er worden vooral explosieve bewegingen gedaan waarbij het hele lichaam van belang is. Wel zijn er soortgelijke oefeningen te doen met een kettlebell die ook met een dumbbell gedaan kan worden, zoals rows, presses en nog meer. Het trainen met kettlebell is zo creatief te maken als je zelf wil, er zijn talloze oefeningen.

Kettlebell training in CrossFit

Kettlebell training is een belangrijk onderdeel van CrossFit. Door het trainen met kettlebells wordt er aan kracht, stabiliteit, coördinatie, balans, flexibiliteit en uithoudingsvermogen gewerkt. Oefeningen met kettlebells die veel in CrossFit voor komen zijn swings, snatches, clean & presses, squats en high pulls.

De kettlebell swing (zie foto hieronder) is een oefening die erg veel gedaan wordt. Het is een oefening waarbij je de kettlebell tot schouder hoogte, of zoals te zien op de afbeelding hiernaast boven het hoofd swingt. Met deze explosieve oefeningen worden meerdere spiergroepen getraind, zowel het onderlichaam als het bovenlichaam

Andere oefeningen met kettlebells

Naast de veelgebruikte oefeningen zijn er ook nog andere, effectieve oefeningen te doen met een kettlebell. Een aantal voorbeelden zijn farmer walks, deadlifts, strict presses, lunges, turkish get-ups en nog veel meer.

In de video hieronder worden twee variaties van de kettlebell carry weergegeven. Kettlebell carry’s zijn goed voor totale functionele lichaamskracht.

Kettlebells kopen

Mocht je interesse hebben in het trainen met kettlebells is het zeker een aanrader om een setje voor thuis te kopen. Zo kun je de oefeningen op elk moment van de dag uitvoeren. Bij het kiezen van een kettlebell is het handig om wat te variëren in gewichten. Koop bijvoorbeeld een 12kg, 16kg en een 20kg kettlebell, zo kun je variëren in wat voor oefeningen je wilt doen. Begin uiteraard niet te zwaar en probeer het langzaam op te bouwen. Ook is het belangrijk om te kijken naar wat voor kettlebell je gaat kopen, er zijn namelijk meerdere soorten. Je hebt ijzeren, plastic en onder andere verstelbare kettlebells. Wees ervan bewust dat de kettlebells met een plastic omhulsel erg groot zijn en wat onhandig zijn om mee te trainen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *