Als u veel kilo’s in korte tijd wilt afvallen, dan is het crash dieet waarschijnlijk een mogelijkheid voor u.
Meestal verliest u in de eerste 5 dagen als 5 kilo. Voor dat u begint aan dit dieet, is het verstand om er eens goed in te duiken. Er zijn vele soorten crash diëten en deze zijn lang niet allemaal zo gezond. Zo is het niet verstandig om een crash dieet lang achter elkaar te doen.

Wat is het crash dieet?

Het crashdieet is een dieet waarbij je in korte tijd, vaak elke dagen, veel kilo’s verliest. Dit dieet word vaak gebruikt bij speciale gelegenheden (bruiloft of feestjes). Je eet de dagen dat je het crashdieet volgt, minder dan je lichaam nodig heeft. U dagelijkse calorieën krijgt u binnen door middel van sapjes, crackers en salades.

De meeste bekende crashdieeten zijn:

– Het soepdieet
– Het Dukan dieet
– Het fruit dieet
– Het yoghurtdieet
– Het ziekenhuisdieet
– Het sapdieet.

Hoe werkt het crashdieet?

U beperkt het aantal calorieën wat u binnenkrijgt doormiddel van caloriearm voedsel. Een man krijgt normaal 2500 calorieën per dag binnen en een vrouw 2000 calorieën per dag. Bij een crashdieet krijgt u nog maar tussen de 500 en 1000 calorieën binnen. Dat kan u doen door minder voedsel te eten en voedsel te eten die minder calorieën bevatten. Omdat u lichaam voedingsstoffen nodig heeft, zal het opzoek gaan naar andere manier. Hierdoor zal je lichaam opzoek gaan naar andere brandstoffen zoals vet, vocht en spiermassa. Dit wordt afgebroken, waardoor je afvalt. Tijdens een crashdieet verlies je voornamelijk spiermassa en vocht, omdat dit makkelijker te verbranden is dan vet. Je houdt het crashdieet vijf tot zeven dagen vol en daarna stop je met het dieet.

Hoeveel val je af?

U kan ongeveer 5 kilo in 5 dagen afvallen wanneer u afvalt volgens het crashdieet. Dit is vaak al genoeg om er weer goed uit te zien in u bikini of andere speciale outfit. Als u stopt met het crashdieet is het van belang dat u niet gelijk terug valt in u oude eetpatroon. Als u dat wel zou doen, krijgt u namelijk last van een jojo-effect. Om één kilo vet te verbranden kost dit 9000 calorieën.

Om het Jojo-effect te voorkomen zul je moeten veranderen: je zult meer moeten bewegen én ook je eetgewoonten moeten aanpassen. Dit houdt in dat je gezonder moet gaan eten. Begin niet te snel opnieuw aan een crashdieet.

De voordelen van het crashdieet

– U valt vele kilo’s af in korte tijd.
– U heeft er weinig doorzettingsvermogen voor nodig.
– U hoeft niet na te denken over wat u wel of niet mag eten.
– Veel mensen hebben goede resultaten, omdat je uiteindelijk ook vet zult verbranden wanneer je lichaam bij de vetvoorraad is aangekomen en dit gaat afbreken.

De nadelen van het crashdieet

– U lichaam komt voedingsstoffen te kort.
– U kan in plaats van vet ook vocht en spiermassa verliezen.
– Grote kans op een Jojo-effect.

Goede alternatieven

Val je liever wel blijvend af? Dan kun je op zoek gaan naar een alternatief. Zo zijn groene smoothies geschikt om af te vallen. Ook het volgen van een eiwitdieet of een suikervrij dieet kan veel invloed hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *