Het verschil tussen een goede sporter en een atleet van wereldniveau is het niveau van focus dat hij kan volhouden. Voor bijna elke sport is het namelijk noodzakelijk dat de sporter de focus bij de wedstrijd houdt. Dat is zo voor boksers, tennissers, maar ook voor golfers en marathonrenners.

In dit artikel geven we een paar simpele psychologische tips om meer focus te houden tijdens het sporten. Doe er je voordeel mee!

Tip 1: Weet waar je op moet focussen

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar dat is het niet. Als je niet weet waar je op moet letten, is het ook moeilijk om je focus te leggen. Veel mensen doen veel op hun intuïtie, maar die kun je helaas niet heel goed sturen. Weet daarom waar je op wilt letten.

Tip 2: Focus je op de dingen die je kunt controleren

Ook dit lijkt een open doel, maar toch horen we sporters nog vaak zeggen: ik focus me op de overwinning. Ze zien dan niet in dat je de overwinning niet zelf in de hand hebt. Alleen je eigen presteren heb je in de hand. Focus je daarom alleen op de dingen waar je zelf invloed op hebt.

Tip 3: Blijf ontspannen onder druk

Dit klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel degelijk haalbaar. Als je diep ademhalt en je spieren leert ontspannen, kun je op commando ontspannen en angst beter tegemoet treden.. De meeste sporters zijn geneigd om elke uitdaging tegemoet te treden met extra inspanning, maar dat is lang niet altijd noodzakelijk.

Tip 4: ontwikkel routines

Als je beter wilt presteren, kun je het beste routines ontwikkelen. Bij dit soort rituelen hoef je namelijk niet meer na te denken en dat geeft je een hoop vrijheid om over de belangrijke zaken na te denken. Het maakt je geest bij wijze van spreken vrij voor meer belangrijke dingen.

Tip 5: oefen visualisaties

Als je beter wilt presteren in specifieke omstandigheden, kun je die in gedachten al vast oefenen door ze te verbeelden. Uit onderzoek blijkt dat dit helpt om in de praktijk ook beter te gaan presteren. Je lichaam heeft zich dan al helemaal voorbereid op wat het moet doen en zal daar vervolgens ook beter in worden.

Met deze tips kun je een focus als een laser ontwikkelen en dat geeft je absoluut het voordeel in competitie.

Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *