Gastblog door Joram Lawalata van CrossFit Vlissingen

Laatst keek ik toevallig naar ‘Nederland in Beweging’ op Omroep Max. Met niet aflatend enthousiasme schotelden Olga Commandeur en Duco Bauwens mij in 30 minuten enkele eenvoudige oefeningen voor. Ochtendgymnastiek met als doel duizenden Nederlanders in beweging te krijgen. Wat een verschil met de commerciële promovideo’s van Amerikaanse fitnessgoeroes als Tony “It’s Amaaaazing!” Little (Amazing Discoveries), Billy ‘Tae Bo’ Blanks of Shaun “This shit is bananas, yo!” T. Stuk voor stuk toonden zij vooral de affectie voor zichzelf en hun gespierde torso´s. De aandacht voor de kijkbuiskijkers kwam in mijn beleving pas op de tweede plaats.

Sinds een jaar of twee verzorg ik zelf zwemtrainingen. In mijn tijd als wedstrijdzwemmer heb ik vele trainers meegemaakt. Niets ten nadele van hen, maar er is maar één oud-zwemmer/trainer van wie ik het meeste heb geleerd tijdens een aantal individuele trainingen. Hij zwom in de jaren ’80 als enige Zeeuw ooit een Nederlands (senioren)record. Hij had de knowhow en was een ervaringsdeskundige pur sang. Daarnaast kon hij zijn kennis op de juiste wijze op mij overbrengen. Hij gaf mij tips en trucs waardoor ik mijn zwemtechniek op bepaalde slagen kon perfectioneren. Herhalen was het sleutelwoord! Als laatste prikkelde hij mij op z’n tijd om uit mijn comfortzone te stappen en net even iets meer pijn te lijden dan dat ik gewend was.Ik train nu ruim 9 maanden bij CrossFit Vlissingen. Opvallend is dat ik bovenstaande kenmerken ook terugzie bij de trainers en in de trainingen in de box. De instructeurs zijn allen gecertificeerd. Met de kennis zit het dus wel goed. Ook geven zij geregeld het goede voorbeeld door zeer fanatiek en badend in het zweet deel te nemen aan de WOD’s.
Hoewel de lessen in groepsverband worden gegeven, krijg je ruim voldoende persoonlijke aandacht. Voorafgaand aan de WOD worden de skills nog eens goed doorgenomen en voorgedaan door de trainers. Ik vind het fijn dat zij zowel de oefening als het doel ervan gedetailleerd uitleggen. Daarnaast krijg ik bij herhaling specifieke aanwijzingen om de technical skills van o.a. de back, front en overhead squat te verbeteren. In mijn geval is dat namelijk geen overbodige luxe. M.a.w., de CrosFitter is lijdend voorwerp, niet de instructeur.

De laatste maanden is CrossFit Vlissingen uit haar jasje gegroeid. Meer Open Box uren, extra lessen, een les Poweryoga. “We houden kleine groepen van maximaal 12 personen per les aan om iedereen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Kwaliteit staat bij ons voorop!”, zo luidt de boodschap op Facebook. CrossFit Vlissingen staat dus voor kwaliteit. Dat kan ik zeer zeker beamen.

Tony, Billy en Shaun beperkten zich in hun video’s veelal tot het zeer enthousiast voordoen van de oefeningen. De gemiddelde CrossFit-trainer gaat echter een aantal stappen verder: hij demonstreert, corrigeert, herhaalt, geeft (technische) tips of alternatieven en zorgt voor een sfeervolle ambiance. Kortom, Ivo, Eelco, Bart, Frans en Jasper: keep up the good work! En mochten er in de toekomst ooit plannen zijn voor een CrossFit Vlissingen WODVD dan meld ik me bij dezen alvast aan als figurant.

Joram Lawalata

Wil jij ook een gastblog schrijven? Lees hier meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *