Beweging is van primair belang voor behoudt van een goede gezondheid en zijn er wel veel manieren waarop men aan de dagelijkse “portie” beweging toe zal komen. Krachttrainingen zijn een populaire manier van beweging en hoeft men daarvoor niet speciaal naar de sportschool. Het handigst is nog altijd wanneer de oefeningen gewoon thuis uitgevoerd kunnen worden en mag een optrekstang daarbij niet ontbreken.

Met zo een stang kan je al een heleboel

Laat het simpel ontwerp van een optrekstang je niet in de maling nemen: er zijn een groot aantal oefeningen mogelijk ermee en is het gebruik simpel. Dit zorgt ervoor dat, in tegenstelling tot andere fitnessapparaten, de optrekstang door een ieder gebruikt kan worden en het in geen huis mag ontbreken. Veel ruimte is er ook niet nodig om het apparaat op te bergen en kan het zo weer gebruikt worden.  Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de optrekstang er ongebruikt bij zal staan en is het daarom beter om er eentje aan te schaffen die praktisch uitvalt voor de eigenaar. Bij elke oefening is het namelijk belangrijk dat het  verbruiksgemak vooraan staat en er geen limitaties aanwezig zullen zijn. Elke oefening dient namelijk een ontspannen gevoel te geven (los van het inspannen van de spieren natuurlijk) en is het eerste waar je bij de aanschaf van een optrekstang voor huis naar kijkt wel het maximaal toelaatbaar gewicht.

Bij het maken van de selectie dien je ook rekening te houden met overige huisbewoners die ook gebruik zullen maken van de stang. Het eigen gewicht zal met de toename van de spieren (spieren wegen veel meer dan vet!) een stijgende trend gaan vertonen en zal de optrekstang daar dus ook voor berekend moeten zijn. Naast het toelaatbaar gewicht, is ook het aantal handgrepen van belang. Door je op verschillende wijzen op te trekken, worden er diverse spieren getraind en zal met een goed uitgewerkt schema het beoogt resultaat van een gebalanceerd bovenlichaam wel bereikt worden. Het moet dus niet bij maar een soort oefening blijven en zijn er optrekstangen te vinden waar er extra handgrepen erbij gezet kunnen worden of ze ook versteld kunnen worden. Van zo een veelzijdige pull up bar kunnen dus meerdere personen gebruik maken.

Waar bevestig je zo een optrekstang?

Het bevestigen van een optrekstang dient professioneel te gebeuren en roep je daarom liever de hulp in van iemand die daar wel weet van heeft. Alle krachten waar de stang aan onderhevig zal zijn, kunnen ervoor zorgen dat er na een tijdje sprake kan zijn van speling en is het dan nodig om de stang opnieuw te laten bevestigen. Het is dus beter om het in een keer goed te doen en zoek je alvast een plek op waar je alle ruimte hebt om de oefeningen uit te voeren en de meer wel stevig genoeg is voor het bevestigen. Een optrekstang aan de muur is een handige optie om zo een vergeten hoekje in het huis om te toveren tot een mini-gym. Probeer daar een persoonlijk tintje aan te geven en maakt dat het oefenen tot een waar plezier.

Heel apart is ook een optrekstang plafond

Naast een bevestiging aan de muur, kan de optrekstang ook gewoon aan het plafond worden bevestigd. Dat biedt nog meer mogelijkheden en kan dit nog voordeliger uitvallen voor zij die over een beperkte ruimte beschikken. Het grootste voordeel is echter dat bij het oefenen voldoende ruimte beschikbaar is en je er niet voor hoeft te vrezen dat je met de benen tegen de wand aan zal komen.  Let er in ieder geval wel op dat er goede handgrepen aanwezig zijn en wat voor soort trainingen je van plan bent uit te voeren. Zo kan er gekozen worden uit verschillende oefeningen en kan de handgreep vorm van een rechte staaf hebben of juist licht maar buiten toe gebogen zijn. Om een juiste optrekstang te vinden zal je dus wel goed moeten rondkijken welke oefeningen je van plan bent uit te voeren. Laat het bevestigen ook professioneel geschieden omdat er anders nogal wat schade aangericht zal worden aan de muur of het plafond. Wie helemaal geen mogelijkheid heeft om zo een optrekstang te bevestigen, kan altijd nog voor een model kiezen welke eenvoudig bij elke deuropening te plaatsen is en na het trainen gelijk wordt verwijderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *