Er zijn tal van verschillende trainingsschema’s te verzinnen. Elke schema heeft z’n voor en nadelen maar zijn ook vaak gericht op een specifiek doel. Zo is het bekende 5×5 stronglift schema een perfect schema voor beginners en gevorderden die extra kracht willen opbouwen. Dit geldt natuurlijk ook voor het Starting Strength schema wat uitermate geschikt is voor beginners. Het split schema, 5×5 schema en het upperbody/lowerbody schema is al eens besproken. Tijd om een nieuw trainingsschema aan het licht te brengen. Het Push and Pull schema.

Wat houdt het Push and Pull schema in?

Het Push and Pull schema is in grote lijnen vergelijkbaar met het Upperbody/Lowerbody schema. De strekking is anders maar de oefeningen zijn ongeveer gelijk.

De naam zegt het al. Bij het Push and Pull schema doe je de ene dag oefeningen trek oefeningen en de andere dag duw oefeningen. Bij duw oefeningen oftewel pull oefeningen kun je denken aan shoulder press, bench press, leg press enzovoort. Bij trek oefeningen oftewel pull oefeningen kun je denken aan lat pull, pull up, long pull enzovoort.

Voordelen van Push en Pull Schema

Bij het maken van een goed Push and Pull schema hou je nog wel rekening met je spiergroepen die je op een eerdere dag hebt gedaan. Een goed Push and Pull schema maken vergt dus wat tijd en denkwerk maar kan een zeer positief effect hebben op je trainingen. Doe je dit goed? Dan zul je nauwelijks overlap hebben in je spiergroepen. Dit houdt in dat je kunt voorkomen dat je dag 1 je borst doet en dag 2 de voorkant van je schouders, die je vaak ook bij je borst gebruikt. Dit zorgt voor een beter herstel.

Daarbij kun je een push and pull schema zo afstellen dat je 2x per week dezelfde spiergroep kunt trainen zonder dat je ze overbelast. Een groot voordeel van het push and pull schema dus!

Een ander voordeel is dat het een flexibel schema is. Je kunt met dit schema makkelijk variëren in oefening en spiergroepen. Juist omdat je de meeste spiergroepen 2 keer per week pakt kun je hier makkelijk op terugkomen als je een irritatie of blessure hebt.

Kortom, met het Push And Pull schema:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *