Over het algemeen wordt het verondersteld dat iemand die steroïden gebruikt vanzelfsprekend een goed gebouwde, gespierde lichaam zal krijgen, maar dat is niet zo. De gebruiker moet hard blijven trainen, ook tijdens het gebruik van steroïden. Maar laten we het nu eerst hebben over wat steroïden werkelijk zijn en de mythe ontkrachten, eens en voor altijd.

Aaron Henry begon steroïden in te nemen toen hij nog 13 was.

Hij wou zich naar een voordeelpositie werken om American football met succes uit te oefenen. Na vier jaar steroïdengebruik was Henry 1m80 hoog geworden en woog 95 kilo. Door steroïden in te nemen namen zijn gewicht en kracht toe, maar dat is niet alles wat steroïden hem hadden gegeven.

Hij beleefde perioden van braken en bloedplassen, kreeg last van lever- en nierschade, een zweer over driekwart van zijn maag, een milde hartaanval en een agressief karakter. Henry was niet bewust van de bijwerkingen van steroïden en de betreffende gezondheidsrisico’s, hij lette alleen op de positieve effecten.

Net als Henry, is een groot deel van het publiek niet of slecht geïnformeerd over steroïden. De media laat de negatieve aspecten van het steroïdengebruik niet zien.

Daarom denken veel mensen dat steroïden alleen positieve effecten hebben en beseffen niet dat ze hun lichaam en geest kunnen vernielen.

Wie zijn de mensen die steroïden gebruiken?

Het is een algemene veronderstelling dat het gebruik van steroïden je automatisch een mooi lichaam en veel spieren zal geven, maar dit klopt niet. De gebruiker moet ook blijven trainen, tijdens het gebruik van steroïden.

Er zijn mensen die denken dat het gebruik van steroïden de enige manier is om een gespierd lichaam te bouwen, maar dit is verkeerd. Veel mensen die hard werken bereiken een uitstekende lichaamsbouw op een natuurlijke manier.

In de Verenigde Staten zijn de grootste gebruikers van steroïden mannelijke bodybuilders en atleten, maar ook vrouwelijke atleten en tiener atleten doen het.

Arnold Schwarzenegger is een van de bekendste steroïden gebruikers. Schwarzenegger behaalde de titel van Mr. Universe en Mr. Olympia. De steroïden die hij gebruikte waren toen niet illegaal en de gezondheidsrisico’s waren ook nog niet bekend.

Sergio Olivia is nog zo’n beroemde gebruiker van steroïden hij kocht sustanon. Olivia was ook bodybuilder en streed tegen Schwarzenegger. Nu gebruiken ze beide geen steroïden meer. Ze hebben begrepen dat gezondheid veel belangrijker is dan een snelle spiergroei.

Wat zijn steroïden?

Steroïden worden omschreven als “door de mens gemaakte derivaten van testosteron, het mannelijke hormoon. Steroïden synthetiseren eiwitten en helpen spiergroei bevorderen”. Er zijn soorten van steroïden die onder meer anabolen bevatten en groeihormonen.

De definitie van anabole steroïden is “Alle geneesmiddelen of schadelijke stoffen, chemisch en farmacologisch gerelateerd aan testosteron (met uitzondering van oestrogenen, progestagenen en corticosteroïden) die de spiergroei bevorderen en alle drugs of hormonale stoffen die, op dezelfde manier, de endogene productie van steroïden stimuleren in het menselijk lichaam”.

Sommige anabole steroïden worden oraal gebruikt en andere via intramusculaire injectie. De half-life (halveringstijd) van oraal ingenomen steroïden is enkele uren, maar die van geïnjecteerde steroïden enkele dagen. Oraal ingenomen steroïden komen meestal in de vorm van een pil. Er zijn drie a vier weken nodig voordat deze in water oplosbare pillen uit het lichaam verdwijnen.

Injecties op olie basis verlaten het lichaam pas na zes tot acht maanden. Zodra de steroïden geïnjecteerd zijn, bindt de steroïde molecule zich vast aan receptoren in het celmembraan. Nu kan de steroïde molecuul zorgen voor een verhoging van de eiwitsynthese, voor stikstof retentie, metabolische veranderingen en een toename van zowel grootte als sterkte van de skeletspiercellen.

Dit leidt tot grotere en sterkere spieren. Sommige populaire steroïden zijn o.a. Nelvar, Deca-Durabolin, Anavar, Winstrol, Stanozolol, Dianabol en Anadrol-50. De prijs van steroïden loopt van 100 tot 500 dollar per dosering. Er zijn steroïden gebruikers die, per dag, meer dan een dosering dianabol kopen.

Geschiedenis van de steroïden

Jarenlang zijn steroïden gebruikt voor medische behandeling. Ze werden ontwikkeld in de jaren 30 om atrofie en afbreken van spieren te voorkomen bij patiënten met invaliderende (slopende) ziektes en werden ook gegeven aan patiënten met ernstige brandwonden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond de eerste niet medische toepassing van steroïden plaats.

Nazi-artsen probeerden hun soldaten agressiever te maken door hen steroïden te geven. Vervolgens besloot de Sovjet-Unie om steroïden te geven aan zijn atleten. Toen de VS achter het geheim van de Russen kwamen, begin jaren vijftig, gingen ze ook steroïden geven aan hun atleten.

De bijwerkingen van steroïden werden pas in de jaren 60 gedocumenteerd. In 1986 werd in de V.S. de Anti-Drug Abuse Act goedgekeurd. Dit jaar werd het “Jaar van de steroïden” genoemd, omdat er zoveel Olympische sporters werden betrapt op het gebruik van steroïden.

In die tijd werden steroïden, naar schatting, door een à drie miljoen Amerikanen gebruikt.

Gezondheidsrisico’s

Het gebruik van steroïden impliceert veel ernstige bijwerkingen en gezondheidsrisico’s. De vroege symptomen van steroïden misbruik zijn ernstige cystische acne, aanzienlijke en plotselinge stijgingen van lichaamsgewicht, hoofdpijn, duizeligheid, ernstige been en buikkrampen en voortijdige haaruitval.

Het gebruik van steroïden beïnvloedt het hele lichaam. Gezondheidsrisico’s voor het cardiovasculaire systeem betreffen cholesterol modificaties, hartziektes, anafylactische shock, hoge bloeddruk, septische shock en zelf de dood.

De risico’s voor het voortplantingssysteem zijn genitale atrofie, genitale zwelling, seksuele disfunctie, prostaatvergroting, onvruchtbaarheid, impotentie, schade aan de foetus en onregelmatige menstruatie. Lever en nieren worden continu aangevallen door steroïden.

De effecten op de lever omvatten kanker, geelzucht, tumors en Peliosis hepatis (peliosis van de lever). Nierschade omvat nierstenen, nierfalen en slecht functionerende nieren. Het gebruik van steroïden heeft ook invloed op je huid.

Acne, vette huid, huiduitslag, paarse of rode vlekken op het lichaam, netelroos, toegenomen lichaamsbeharing, kaalheid en toegenomen gezichtsbeharing bij vrouwen.

Verder heb je ook bijwerkingen zoals botpijn door oedeem (ophoping van vocht), misselijkheid, koude rillingen, diarree, slapeloosheid, een zwaardere stem en veranderingen in de stoelgang- en plasgewoontes.

Steroïden kunnen ook een psychologisch effect hebben op gebruikers die gedeprimeerd, agressief en zeer vijandig kunnen raken. Omdat ze soms te agressief worden, moeten sommige atleten kalmerende middelen gebruiken wanner ze niet optreden om hun vijandige impulsen te beheersen.

Citaten van voormalige gebruikers van steroïden

Greg Conigliaro, vroeger een steroïde gebruiker, wordt daardoor geconfronteerd met ernstige gezondheidsproblemen. “Ik was mentaal net zo kapot als fysiek” zegt Conigliaro. Sommige artsen doen net of steroïden niet verslavend zijn, maar Conigliaro denk er anders over.

“Het is alsof je een alcoholist bent. Het is een gewoonte die blijft voor de rest van je leven. Ik ben ervan overtuigd dat steroïden verslavend zijn zoals de recreatieve drugs die er zij, zo niet meer”. Door zijn gebruik van steroïden, moest Conigliaro aan zijn rug worden geopereerd in verband met drie gescheurde schijven. Hij heeft ook hartproblemen gekregen en een hoge bloeddruk.

Steroïden zijn een echt blok geworden in het leven van Conigliaro. Zijn ervaring leert dat steroïden net zo slecht zijn als elke andere drug. De gezondheid van Steve Kaar, ook een oud steroïden gebruiker, werd ook beschadigd. De beschadiging betrof zijn lever en nieren, hij kreeg geelzucht, werd kortademig, kreeg een bleke huid en is vaak misselijk.

Al deze effecten werden veroorzaakt door een drug die verondersteld is om je gezondheid te verbeteren. Steve Courson was een fervent “steroid stacker” (iemand die steroïden ophoopt, opstapelt). In twee weken, gebruikte hij 300 mg Deca-Durabolin, terwijl artsen adviseren om niet verder te gaan dan 50 à 100 mg per maand.

Hij nam ook 50 mg Winstrol per dag, terwijl de aanbevolen maximum 6 mg is. Daar bovenop nam hij nog 50 mg Anavar per dag hoewel de aanbevolen dosering 5 à 10 mg is. In eerste instantie, ging Steve kwalitatief vooruit, maar nu wacht hij op een hartdonor.

Conclusie

Voor wat steroïden betreft, wegen de gezondheidsrisico’s zwaarder dan de weinige voordelen. Steroïden veroorzaken fysieke en psychologische schade. Het gebruik hiervan is voor tieners zelf nog gevaarlijker omdat hun lichamen nog niet zijn volgroeid. Tieners die steroïden gebruiken kunnen ook verwachten dat ze niet ouder zullen worden dan 30 à 40 jaar.

Al lijken steroïden de beste en makkelijkste manier om je lichaam te verbeteren, is hun werking maar tijdelijk. Zodra de bijwerkingen opduiken, zal de gebruiker moeilijkheden hebben met zijn training of misschien zelfs niet langer in staat zijn om de training uit te voeren. En alles wat de gebruiker voor gewerkt heeft zal voor niets zijn geweest en onherroepelijk verspild.

Omdat steroïden verslavend zijn, zal het lichaam van de gebruiker, zodra hij stopt met innemen, naar steroïden hunkeren en ze nodig hebben om te kunnen functioneren als voorheen. Het lichaam zal tijd nodig hebben om te kunnen werken zoals het vroeger deed. Trainen op een natuurlijke wijze is daarom gezonder en voordeliger. En met een goed dieet en regelmatige lichaamsbeweging is het mogelijk om vergelijkbare resultaten te behalen.

Velen zijn op natuurlijke wijze succesvolle bodybuilders en atleten geworden. Hardwerken en extra tijd en moeite inzetten om je doelen te bereiken zal je beter belonen dan op illegale drugs te vertrouwen voor een ‘quick fix’ (snelle oplossing)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *